×

Recensie

Alternative

10 september 2015

Blank Realm

Illegals In Heaven

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Fire

Illegals In Heaven Blank Realm Alternative 4 Blank Realm – Illegals In Heaven Written in Music https://writteninmusic.com

De Australiërs van Blank Realm zijn een productief gezelschap, met al zeker meer dan 10 releases op hun naam sinds 2007. Bovendien is het voornamelijk een familieaangelegenheid, bestaande uit: Daniel-, Luke- en Sarah Spencer en Luke Walsh. Hun discografie is voorheen veel uitgekomen op vooral kleinere labels met kleine oplages. De muziek kenmerkte zich door bezwerende drones, psychedelische folk en soms overstuurde gitaren. Toen ze vorig jaar Grassed Inn op het Engelse Fire Records uitbrachten leek dat een lichte koerswijziging te betekenen richting meer toegankelijke liedjes.

Dit nieuwe album zet die lijn door, al kent het album ook veel monotone en daardoor haast dromerige liedjes. Om de verscheidenheid binnen dit album aan te geven: begintrack No Views schiet uit de startblokken met overstuurde gitaren, een hakkende ritmesectie en maniakale zang. Vervolgens krijgen we op River of Longing een zeer dansbare postpunkinvloed te horen, waarbij veel ruimte is voor het springerige keyboardgeluid. Cruel Night ontpopt zich vervolgens tot een rootsballad vol luie zang en slidegitaar. Die variatie is op heel het album te horen. Soms is er meer ruimte voor pompende postpunk, dan zijn er dromerige ballads en toch worden ook de gitaren dikwijls nog heerlijk overstuurd.

Dit alles heeft raakvlakken met het geluid van verschillende andere bands, maar toch is dit 100% Blank Realm. Daarvoor zorgen de herkenbare keyboardpatroontjes, de rauwe energie die van de band uitgaat en de maniakale (samen)zang. Als Sarah solo de zang voor haar rekening neemt in Gold is het ook meteen raak met een duistere ballad vol emotionele zang. Dat zou ze best eens vaker mogen doen. Afsluiten doet de band met een track dat linkt als een laatste noodkreet: nog een keer alle remmen los. Het zwaar overstuurde psychedelische spektakel klinkt eerst nog dromerig, maar sluit instrumentaal af, waarbij de oorverdovend gierende gitaren je om de oren vliegen. Toch, zelfs hier gaat nog een soort meditatieve werking van uit. In dit tempo zien we volgend jaar gewoon weer een album van de band verschijnen. Laat maar komen.

Blank Realm speelt op 22 september in de Sugarfactory in Amsterdam.  1. No Views
  2. River Of Longing
  3. Cruel Night
  4. Costume Drama
  5. Dream Date
  6. Flowers In Mind
  7. Gold
  8. Palace Of Love
  9. Too Late Now