×

Recensie

Pop

07 juli 2008

Billy Joel – (deluxe 2CD

The Stranger

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

The Stranger Billy Joel Pop 4 Billy Joel – The Stranger (deluxe 2CD edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Met The Stranger maakte de Amerikaanse singer-songwriter Billy Joel in 1977 de definitieve stap naar het miljoenen publiek. Mede door het succes van de twee grote hits Just The Way You Are en She’s Always A Woman. Het album is nu uit in een 2CD editie met een dik boekje en een concertregistratie uit dat hetzelfde jaar als fraai extra.

Piano Man

Billy Joel werd geboren in The Bronx, New York. Nadat hij zijn examens op highschool had verprutst besloot hij zich volledig aan de muziek te wijden. Eerst in bands en later solo maakte indruk in New York en omgeving. Hij scoorde al snel een deal met Family Productions. De deal bleek een molensteen. Eerst masterden zijn eerste album Cold Spring Harbour (1971) op de verkeerde snelheid zodat zijn songs sneller en zijn stem hoger klonk. Bij het door platenlabel Colombia afkopen van zijn Family platendeal dongen zij een percentage op die met het al snel volgende wereldsucces een ware goudmijn voor hen werd. Bij Colombia kreeg Joel de kans zijn eigen muzikale identiteit te pakken te krijgen wat resulteerde in zijn tweede album Piano Man (1973). Een album dat in autobiografische teksten verhaalt over zijn drie jaren in Los Angeles. Het titelnummer werd een Joel standard.

New York

Met Streetlife Serenade (1974) maakte Joel zijn tweede Los Angeles album. Maar heimwee naar New York brengt hem voor zijn vierde album terug naar de stad. Met een wedergekeerd enthousiasme en creativiteit maakt hij met Turnstiles (1976) een grote stap voorwaarts in muziek maken. Songs als New York State Of Mind maken Joel een grote ster in zijn thuisland en ook de rest van de wereld raakt geïnteresseerd.

The Stranger

Met producer Phil Ramone komt vervolgens met The Stranger (1977) het grote succes. Niet alleen bevat het album twee enorme hits in de vorm van evergreen ballades Always A Woman To Me en Just The Way You Are, maar de songs op het album blijken een mooie coherentie te bevatten. Ook songs als Only The Good Die Young en Movin Out (Anthony’s Song) zijn legendarische Joel songs. Het succes van het album in Amerika slaat vervolgens over naar de rest van de wereld en Joel wordt een superster.

Extra’s

Naast een fraai boekwerkje vol niet eerder gepubliceerde foto’s en een strak verteld verhaal over het ontstaan en de invloed van het album is er ook een tweede CD aanwezig. Opgenomen in juni, 1977 in Carnegie Hall in New York is een uitstekend concert van Joel met zijn prima band vastgelegd waarbij niet alleen de songs van The Stranger maar ook van zijn voorgaande albums zijn vastgelegd. Joel is dan net op zijn eerste hoogtepunt in zijn carrière beland en deze live opnamen laten goed horen waarom.  1. Movin' Out (Anthony's Song)
  2. The Stranger
  3. Just The Way You Are
  4. Scenes From An Italian Restaurant
  5. Vienna
  6. Only The Good Die Young
  7. She's Always A Woman
  8. Get It Right The First Time
  9. Everybody Has A Dream