×

Recensie

Eigentijds

19 oktober 2020

Beverly Glenn-Copeland

Transmissions: The Music Of Beverly Glenn-Copeland

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Transgressive

Transmissions: The Music Of Beverly Glenn-Copeland Beverly Glenn-Copeland Eigentijds 4.5 Beverly Glenn-Copeland – Transmissions: The Music Of Beverly Glenn-Copeland Written in Music https://writteninmusic.com

Een overzichtsalbum van Beverly Glenn-Copeland doet gelijk de oren spitsen. Een muzikant die al vijftig jaar binnen de muziek aanwezig is en immer voor avontuur en uitdaging kiest is natuurlijk niet binnen 12 songs op een verzamelaar te vatten maar met Transmissions: The Music Of Beverly Glenn-Copeland hebben ze een geweldige klus geklaard. Het is een onweerstaanbare collectie met een mooie balans van experimenteel naar toegankelijk, van jazz naar soul en van electronic naar gospel. Exact zoals de carrière van Glenn-Copeland is te markeren.

Glenn-Copeland werd in 1944 in Philadelphia geboren maar in haar late tienerjaren werd het Canadese Montreal de woon- en thuisplek voor de muzikaal optimaal gezegende muzikant. Begonnen als folkzangeres met een onstuimig mooie stem verrijkte ze haar muziek met elementen uit de jazz en blues zelfs klassiek. Het bleek haar stem geweldig te liggen.

Naast eigen albums werkte ze vooral samen met andere muzikanten/zangers, waaronder veel grote Canadese namen als Bruce Cockburn. En ze was, verrassend genoeg daarnaast 25 jaar als acteur en schrijver betrokken bij de Canadese versie van Sesamstraat.

In de jaren volgend bleef het muzikale avontuur prikkelen. Een onstuimige mentaliteit om steeds weer met nieuwe muziek bezig te zijn resulteerde in 1986 in het revolutionaire electronic album Keyboard Fantasies, volledig opgenomen met Yamaha DX7 en de Roland TR-707. Een album dat 30 jaar later opnieuw ontdekt werd en een fraai vervolg kreeg met de documentaire The Beverly Glenn-Copeland Story, geregisseerd door Posy Dixon, die tevens verhaalt over haar transformatie van vrouw naar man.

Transmissions: The Music Of Beverly Glenn-Copeland geeft een rijk beeld van een ruim vijftig jaar durende muzikale zoektocht. Van de door overheerlijke beats gedreven albumopener La Vita, waarover een warmbloedig zingende Glenn-Copeland naast fraaie operavocalen in een persoonlijke tekst (‘My mother said enjoy the lifetime’) gelijk de diepte zoekt en het daarop volgende Ever New (afkomstig van het meesterwerk Keyboard Fantasies) start het album gelijk intrigerend en hartverwarmend.

Transmissions is zo’n album waarop je van de ene in de andere warmbloedige sfeer wordt meegetrokken. Glenn-Copeland heeft een prachtstem die met de jaren alleen maar beter, rijker wordt. Luister naar het prachtige Colour Of Anyhow en het intense, twee jaar geleden op het Utrechtse Le Guess Who? opgenomen, Deep River en het kippenvel trekt over je armen. Zang zo warm, eerlijk en vol emotie kan niet anders dan optimaal ontroeren.

Een stem die ook op jonge leeftijd al zo rijk klonk: Don’t Despair en Durocher klinken zo vrij als Joni Mitchell in haar jonge jaren. Hoe volgroeid en fascinerend klinken de vocalen dan weer in het waanzinnig mooie, door keyboards gedragen en vorig jaar in huisstudio opgenomen, River Dreams.

Ook het van gospel doortrokken This Side Of Grace, het wederom van Keyboard Fantasies getrokken Sunset Village, het spirituele gelijk geweldig swingende In The Image (afkomstig van haar laatste in 2004 verschenen album Primal Prayer) en het met rockelementen versterkte Montreal Main (van het in 1980 uitgebrachte At Last! EP) zijn intrigerende tegelijk hartverwarmend mooie songs.

Om met de overweldigende spiritual jazz van Erzili (helaas net als soulfulle, tegelijk overweldigende, A Little Talk alleen op de CD versie aanwezig) in volledig vrije vaart naar de hemel op te stijgen. Wat een sublieme afsluiting van een meesterlijke compilatie.

Transmissions: The Music Of Beverly Glenn-Copeland laat de grootsheid van Glenn-Copeland van de groeven spatten. Een album dat de legende die Glenn-Copeland is in alle facetten laat doorklinken. 1. La Vita
 2. Ever New
 3. Colour Of Anyhow (CBC Q Live Version)
 4. Deep River (Live At Le Guess Who?)
 5. Don't Despair
 6. Durocher
 7. River Dreams
 8. This Side Of Grace
 9. Sunset Village
 10. In The Image
 11. A Little Talk
 12. Montreal Main (The Buddha In The Palm)
 13. Erzili