×

Recensie

Pop

19 januari 2018

Belle & Sebastian

How To Solve Our Human Problems (part 2)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Matador

How To Solve Our Human Problems (part 2) Belle & Sebastian Pop 4 Belle & Sebastian – How To Solve Our Human Problems (part 2) Written in Music https://writteninmusic.com

Van het Schotse Belle & Sebastian komen er de komende weken 3 achtereenvolgende EP’s uit die te samen een volledig werk vormen: How To Solve Our Human Problems. Met een eerste release op 8 december met How To Solve Our Human Problems (part.1) en een tweede release met How To Solve Our Human Problems (part.2) op 19 januari. Op 17 februari verschijnen dan het derde deel in de serie op EP tegelijk met een verzamelbox-set met alle 3 de EP’s.

Fijn om de terugkeer van de band uit Glasgow in drie fases te vieren. Alsof 1997, het jaar waarin ze ook de ene na de andere EP uitbrachten, na twintig jaar weer opnieuw te beleven.

Ook How To Solve Our Human Problems (part 2) is weer een collectie fijne nieuwe Belle & Sebastian tracks. Gelijk met de heerlijke uptempo opener Show Me The Sun komt de band fraai binnen. De sixties vibe met pompende drums en dikke bas, straalt van de zon af, met een lekker psychedelische gitaar en een lekker orgel ter vervolmaking. Mooie en verrassende break ook! Volmaakte Belle & Sebastian track.

De door Sarah Martin gezongen Same Star is al net zo mooi. Zo’n sprankelend mooie popsong met prachtig verzorgd arrangement zoals alleen Belle & Sebastian die kan maken. En wat een prachtige song is I’ll Be Your Pilot ook. Door Murdoch gezongen voor zijn zoon terwijl deze in slaap valt. Niet alleen met vaderlijkse gevoelens maar ook met een oog op de toekomst (‘I’ll tell you that when you land in the real world/It’s like quicksand’). De akoestische folky basis met hobo sluiten mooi aan op de door elkaar gevlochten samenzang.

Cornflakes heeft een sfeer en instrumentatie met rafelrandje die aan de immer onderschatte Zweedse Cardigans doet denken. Fijne uptempo song ook weer! A Plague on Other Boys sluit de tweede EP zeer fraai af. Een classic Belle & Sebastian love song gezongen vanuit een student uit Nebraska die vreselijk verliefd wordt op een klasgenoot. Dat de verliefdheid niet hetgeen oplevert dat de verliefde in gedachten had wordt al vrij snel duidelijk. Prachtsong.

Was het eerste deel in de How To Solve Our Human Problems serie al mooi, het tweede deel is nog beter. Benieuwd naar deel 3!  1. Show Me The Sun
  2. Same Star
  3. I’ll Be Your Pilot
  4. Cornflakes
  5. A Plague On All Other Boys