×

Recensie

Pop

11 september 2014

Beginners

September Sunburn

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

September Sunburn Beginners Pop 3.5 Beginners – September Sunburn Written in Music https://writteninmusic.com

September Sunburn verwijst naar het gevoel dat je hebt wanneer de laatste mooie dagen van het jaar aanbreken. Wat dat betreft is deze debuutplaat van Beginners natuurlijk perfect getimed. Geruggesteund door prettig nazomerweer en onder meer een optreden op Into The Great Wide Open, krijgt deze release wat extra zetjes in de rug.

Songschrijfster Susanne Linssen studeerde aan het conservatorium en voerde in klassieke orkesten vaak de tweede violen aan. Op September Sunburn voert ze een band aan. Een band die niet de minsten herbergt: Geert de Groot (Claw Boys Claw, Solex, Scram C Baby) op bas en gitaar, Maarten Kooijman (Johan) op gitaar en zang en Marit de Loos (Caesar, Scram C Baby) op drums en op zang. Hier komen nog enkele prima gastmuzikanten bij.

September Sunburn is een prettige indiepopplaat met een Amerikaanse inslag. Dat is niet zo verwonderlijk want Linssen woonde als kind in Atlanta, Georgia, en stond regelmatig bloot aan een flinke dosis R.E.M. De warme titeltrack van deze plaat is direct raak en roept de eerste albums van die oude helden in herinnering. Dat geldt ook enigszins voor het pittige, uptempo This Is Where I Got Off, al spelen strijkers hier een prominentere rol. I Need To Sleep is puike indiepop die als een warme nazomerbries uit de speakers waait.

Dit openingstrio vormt de sterkste reeks op de plaat al weet Beginners nog een aantal keer fijn voor de dag te komen. Soms door de muziek klein en intiem te houden (Car Alarm en het door sitar verfraaide Green Lights), dan weer door uit te pakken met vrolijke, energieke strijkers die de herfst nog even buiten de deur houden (The Strike). Toothpicks, halverwege de plaat, is nonchalante, rafelige indiepop die op prettige wijze de erfenis van Pavement in leven houdt.

Het zijn vooral de pittigere songs waar Linssens Amerikaanse invloeden in doorsijpelen en de kleine, fijnbesnaarde liedjes waarmee Beginners overtuigt. Voeg daarbij de prima, ontwapenende teksten en je hebt een bijzonder geschikt album om de zomer mee uit te luiden. 1. September Sunburn
 2. This Is Where I Got Off
 3. I Need To Sleep
 4. Car Alarm
 5. Toothpicks
 6. Staring Contest
 7. Green Lights
 8. The Strike
 9. Scars
 10. Yeah Yeah Yeah She Loves You
 11. Miss You More