×

Recensie

Jazz

21 september 2014

Bart Wirtz

Interview

Geschreven door: Wouter Schenk

Uitgebracht door: Challenge Classics

Interview Bart Wirtz Jazz 3.5 Bart Wirtz – Interview Written in Music https://writteninmusic.com

De muzikale carriere van de jonge Nederlandse saxofonist Bart Wirtz zit de laatste jaren behoorlijk in de lift. Verschillende prijzen sleepte hij met zijn werk in de wacht, zoals de Erasmus Jazz Prijs, de Leiden Jazz Award en de Breda Jazz Prize. Deze zomer speelde hij met de Christian McBride Big Band,  artist in residence, mee op North Sea Jazz. Hij bracht verschillende albums uit zoals Prologue in 2009, Truffles met het Artvark Saxophone Quartet in 2010 en iDreamer, opgenomen in New York, samen met Nicolas Payton en enkele andere Amerikaanse muzikanten van niveau, uitgebracht in 2012. Hoewel hard-bop een rode draad in de muziek van Wirtz is, bedient hij verschillende stijlen en zoekt hij in de breedte van het jazz spectrum met cross-overs naar funk, soul en afro. Hij speelt in de verschillende formaties. Met Monsieur Dubois speelt hij dansbare jazz en met het a-capella Artvark Saxophone Quartet verkent Wirtz op originele wijze de geïmproviseerde muziek, zonder de vaak gebruikelijke ritme sectie.

Op zijn meest recente album Interview zoekt Wirtz opnieuw de samenwerking met een artiest van internationale allure in de persoon van de trompettist Sean Jones. De bezetting bestaat naast Wirtz en Jones verder uit Jan Smit (basclarinet), Jasper Soffers (piano, wurlitzer, rhodes en hammond), Vincent Houdijk (vibrafoon), Jeroen Vierdag (bas) en Joost van Schaik (drums). Vooral de basclarinet en vibrafoon maken de formatie tot een spannende combinatie waarin verschillende stijlen en invloeden tot hun recht komen in een mooie mix.

Persfoto+Bart+Wirtz+3 crop

Interview bestaat uit een zevental tracks. We Are the State begint als een langzame mars, daarna wordt het spannend met expressieve onderbrekingen van het thema, ingekleurd door solo’s van Wirtz en Jones, waarin ze elkaar speels uitdagen. Sun Chime is een latin ritme zonder uitgesproken latin thema. Met de trompet op de voorgrond waarbij de spanning wordt opgebouwd door syncopisch ritmewerk. Het nummer Growth IV begint een beetje onheilspellend, met lyrisch pianospel en simultaan themawerk op sax en trompet. Na het intro, komen er mooie lange solo’s en is de sax van Wirtz in gesprek met het pianospel van Soffers. Jazz zoals jazz hoort te zijn. Gang begint met een rock-achting thema en ritme, dat vervolgens uitgewerkt wort met meer abstracte improvisaties. Blues in the Dirt is een slow blues met een mooi walking base. Movietheme for the lost Maroccan is een mooie meeslepend thema, met vibrafoon. Lyrisch en de band wordt omgetoverd in een kleine bigband, zo voelt het aan. Resa Mo’ ligt wel lekker in het gehoor met een latin ritme, maar is net iets te cliché! Jammer. Overall een goed toegankelijk album waar verschillende stijlen bijeenkomen met een gedurfde bezetting. (Foto: Frank de Graaf).

Tracklisting Interview:

1. We are the state
2. Sun Chime
3. Growth IV
4. Gang
5. Blues in the Dirt
6. Movietheme for the lost Maroccan
7. Resa Mo’