×

Recensie

Jazz

20 september 2013

Barbacana

Barbacana

Geschreven door: Josine Laarakker

Uitgebracht door: Babel Label

Barbacana Barbacana Jazz 4 Barbacana – Barbacana Written in Music https://writteninmusic.com

Luwe klanken die onverwachts uitbarsten in hevige improvisaties: een tafereel dat zich binnen hetzelfde nummer liefst een aantal keer herhaalt. Met zijn groep Barbacana heeft toetsenist en bandleider Kit Downes een spannend en enerverend album weten te produceren.

Barbacana is een Engels/Frans kwartet waarin Downes, die naast keyboard ook orgel en prepared piano speelt, de samenwerking aangaat met tenorsaxofonist en basklarinetspeler James Allsopp, cellist en gitarist Adrien Dennefeld en drummer Sylvain Darrifourcq. Laatstgenoemde weet met zijn toevoegingen het kader van de ritmemogelijkheden op dit album in de breedte te rekken. Dit wordt al enigszins duidelijk door de op de cd-hoes gehanteerde woordkeuze om zijn instrumentarium te omschrijven: drums, objecten en speelgoed.

Het album bevat composities van Downes, Allsopp en Dennefeld. Enige uitzondering is het titelnummer Barbacana welke van de hand komt van de veelzijdige Franse draailierspeler Valentin Clastrier. Hoewel niet door henzelf geschreven, vat dit nummer – ondanks een meer traditionele inslag – samen waar het kwintet voor staat. Improvisaties en ingenieuze melodieën verpakt in een achtbaanrit, waarin houvast en volledige chaos elkaar afwisselen.

Het muzikale avontuur waarin deze Engels/Franse delegatie zich met hun debuutalbum begeeft is er één waarin een mix van verschillende sferen, stijlen en dynamieken elkaar kruizen en afwisselen. Het album barst van complexiteit en ongebruikelijk geconstrueerde stukken. Een diversiteit die al in het openingsnummer Animation naar voren komt en zal aanhouden tot afsluiter Outro.

Improvisatie is de gemene deler, en hoewel door de veelheid van muzikale ideeën de grote lijn soms uit het oog dreigt te worden verloren, presenteert Barbacana een speels debuut met doordachte en zeer beweeglijke avant-garde jazz.  1. Animation
  2. Steam
  3. Adobes
  4. Barbacana
  5. For No Raisin
  6. Migration-Big BIG Shop
  7. Outro