×

Recensie

Electronic

31 mei 2017

Bamboo

The Dragon Flies Away

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Upset the Rhytm

The Dragon Flies Away Bamboo Electronic 4 Bamboo – The Dragon Flies Away Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse act Bamboo bestaat uit Rachel Norwood op vocalen, percussie en banjo en Nick Carlistle die synths, achtergrondvocalen en producties verzorgt. Voorganger Prince Pansori Priestess liet de luisteraar kennismaken met de eigenzinnige, in Aziatische traditie gedrenkte electropop van het duo, door lichtjes te refereren aan de Koreaanse muziekterm Pansori: een opera die meestal uitgevoerd door 1 vocalist en een percussionist. The Dragon Flies Away duikt dit keer voornamelijk de Japanse traditie in door het masker van de vrouwelijke demoon Hannya – gebruikt bij muzikale theaterstukken in de “Noh” stijl – en voegt daar onderweg nog wat Koreaanse folklore aan toe.

Hoewel dit misschien diep traditioneel en ingewikkeld klinkt is de muzikale uitwerking goed te behappen en valt er genoeg te genieten zonder te veel in het concept te hoeven duiken als je dat niet wilt. Instrumentaal weet Norwood met haar elektrische banjo en veel percussie te wisselen tussen opzwepend positieve sferen, wisselende emoties en donkere mystiek. Haar zang, vaak woordloze chants en soms beperkt tot enkele zinnen, voorziet de muziek altijd van een sterk naar voren komend gevoel, of dat nou meer opgetogen of juist triest is. Carlistles synths zijn ondersteunend voor de opgeroepen sfeer, maar harde beats en achtergrondvocalen geven de tracks vaak meer gewicht mee. Het lied Like a Sparrow laat Bamboo op hun meest verwarrend horen, waar drones, steeldrums, percussie en synths samenwerken in een draaikolk van schijnbaar achteruit gespeelde muziek en dwingende multi gelaagde  vocalen. Wake Up Your Heart toont het duo vervolgens op hun meest ritualistisch, dansbaar en bijna vrolijk.

Zo is de balans er telkens tussen donker bevreemde structuren, opzwepende dansliedjes en diepe vocalen. Bamboo heeft een compleet eigenzinnige mix van Oosterse invloeden en electropop gevonden die zowel emotioneel als filmisch klinkt. Voornamelijk live zal ook het verhalende aspect van hun muziek goed tot zijn recht komen, maar muzikaal kan dit gelukkig goed op zichzelf staan.  1. Hannya
  2. Always Running
  3. Thinking Of You
  4. ... I'll Never See You Again
  5. Like A Sparrow
  6. Wake Up Your Heart
  7. The Brain In The Heart
  8. The Dragon Flies Away