×

Recensie

Alternative

11 februari 2020

Bambara

Stray

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Wharf Cat

Stray Bambara Alternative 4 Bambara – Stray Written in Music https://writteninmusic.com

Al vier albums lang pijnigt dit zwaarmoedige illustratieve donkere drietal ons als anti helden uit het hedendaagse Gotham City, New York genaamd. Bambara openbaart zich vanuit de krochten van de zielenpijn, en die zit heel diep verborgen. Veel verder weggestopt dan waar een geschoolde therapeut binnen dringt. De litteken gevormde wonden die na het duistere postpunk gothic tijdperk zijn geheeld worden vakkundig opnieuw open gereten.

De spaarzame glimpjes zonnestralen die op het twee jaar geleden verschenen Shadow On Everything met veel moeite sporadisch door de modderige brei de oppervlakte nog enigszins verwarmen, ketteren nu hard in het ontstoken hellevuur. Het blijft lastig om dit soort duistere figuren serieus te beoordelen, omdat ze zo overduidelijk door theatrale zwartgalligheid gevoed worden. Met een sound die zo smerig als stroperige substanties de bloedrode aderen van het zuurstofrijke gedeelte van het verbindingskanaal naar de hersenen stagneren hergroepeert Bambara oude vervloekte periodes. Opeens is daar die koortsige hang naar dood en vernietiging weer. Treurende verhalende songs die zich als suïcidale zelfverminking opdringen.

Ze gaan hierin veel verder dan de oneffen wegen die de romantische vleermuismannen bewandelen. Door de verwijzingen naar snelle auto’s in een desolate vervreemdende omgeving is Stray een keiharde lompe vluchtplaat, met wanhoop die ziekelijk tot escapisme leidt. We leven in een post David Lynch apocalyptische illusierijke wereld waar het kapitalisme als een overkoepelende poppenspeler aan de touwtjes trekt. Steeds strakker wordt deze als een beklemmende strop aangetrokken. Als uitgerangeerde marionetten zuigen we geprogrammeerd de duisternis in. De aarde staat in vuur en vlam en Stray nodigt niet echt troostend uit. Het zijn vertellingen uit een afgebladderd sprookjesboek, aangetast door het verterende pek wat een verrottingsproces in werking stelt.

Wat verwacht je anders verwachten als een kwelgeest zich zo gemakkelijk door de aanwezigheid van de tweeling Bateh met dezelfde morbide hersenspinsels vermenigvuldigd. Bassist William Brookshire helpt drumbeest Blaze in het creëren in een fundamentele ondergrond, waar flarden verdwalende gitaarakkoorden van Reid de rauwe ondergrondse zang een spreekveld geven. Miracle zet de klagende grafstemming in. Het prachtig gevormde muzikale landschap veranderd al snel in een geruïneerd slagveld, waar Brookshire zijn instrument als een gepantserde tank al ronkend op de kale rokende vlakte achter laat. Viool en trompet weerkaatsen tegen de opgebouwde geluidsmuur om het nog een luguber onderbuik gevoel mee te geven.

Vanaf het rockende snelheidsmonster Heat Lightning gaat het gas er op en scheurt het van alle kanten open. Weerzinwekkende teksten wisselen zich met engelachtige achtergrondzang, verstikkende gitaarecho’s en verketterende duivelse ritme aandrijvingen af. Op Stray ontwaken de van het daglicht afgesloten ingeslapen demonen uit de jaren tachtig. Het shockeffect is minder hevig als voorheen, de intentie is net zo verrot en zwaarmoedig als een aantal decennia geleden. Een prachtige plaat om je geliefde op Valentijnsdag cadeau te geven.



  1. Miracle
  2. Heat Lightning
  3. Sing Me to the Street
  4. Serafina
  5. Death Croons
  6. Stay Cruel
  7. Ben & Lily
  8. Made for Me
  9. Sweat
  10. Machete