×

Recensie

World

21 juni 2019

Azmari

Ekera EP (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Ekera EP (vinyl) Azmari World 4 Azmari – Ekera EP (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe kan het toch dat er steeds vanuit België, net als Oost-Londen, zulke geweldig uitdagende en grensverleggende bands blijven komen? Ook het uit Brussel afkomstige Azmari is weer zo’n geweldig inspirerende band die met hun Ekere EP, hun debuut op plaat, volop indruk maakt.

Azmari is een zeskoppige band die reeds in 2015 ontstond en die met Arthur Ancion op drums, Basile Bourtembourg op keyboards, Jojo Demeijer op percussie, Niels D’haegeleer op bas en Mattéo Badet en Yohan Dumas op saxofoon een ijzersterke bezetting heeft. Hun gemeenschappelijke liefde voor zowel Afrikaanse als oriëntaalse muziek is gelinkt aan funk en dub.

Maar ook de Ethiopiques, de overweldigende muzikale ‘beweging’, kwam hen op een tiendaags festival in Istanbul zwaar het hart binnen. De invloeden, zowel de Ethiopische als de Turkse, slipten daarna al snel hun muziek binnen. Zowel qua instrumenten als qua sfeer in de composities.

Hun muziek brengt een levendige sfeer die zich uitstekend leent voor afgeladen zalen en prettig muzikaal verstorende festivals. (Wij zagen de band reeds op een festival in Brussel spelen en werden flink onderuit geblazen.)

De Ekere (‘de andere wereld’) EP is een bijzonder prettige ontdekking. In totaal zes tracks die klinken of ze uit verschillende jams zijn ontsproten en daarna tot songs zijn omgesmeed, komt de kwaliteit van de band sterk naar voren. Opgenomen in drie dagen, na jaren van spelen, opnemen en optreden, is de Ekere EP een fijn bonte verzameling tracks.

Met het sfeerbepalende tegelijk geweldige Dolmuş als starter vindt de band in mooie tracks als Dört Buçuk, het geweldige Emnete en K’aïsita en vooral het gloedvolle door dikke blazers gedreven Mammouth, het hoogtepunt van de EP, een overweldigende sfeer die een onherroepelijkheid heeft. De door Metta Frequencies geremixte track Taksim Dub (naar het belangrijke plein in Istanbul) sluit de EP excellent af.

Tracklisting Ekera EP (vinyl):

Kant A:

  1. Dolmuş
  2. Dört Buçuk
  3. Emnete

Kant B:

  1. Mammouth
  2. K’aïsita
  3. Taksim Dub (Metta Frequencies remix)