×

Recensie

Pop

24 oktober 2022

Au Suisse

Au Suisse

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: City Slang

Au Suisse Au Suisse Pop 3.5 Au Suisse – Au Suisse Written in Music https://writteninmusic.com

Au Suise, een nieuwe naam in het elektropopcircuit, al dragen de twee oude rotten in het vak wel een zwaargevulde rugzak aan ervaringen en zelfs grote succesverhalen met zich mee. Morgan Geist en Kelley Polar ontmoeten elkaar in de prille jaren negentig op het in muziekkunsten gespecialiseerde Oberlin College te Ohio, waar ze tijdens de nachtelijke uren de mogelijkheid krijgen om via het daar gevestigde radiostation hun muziek aan de man te brengen. Morgan Geist experimenteert met techno, terwijl Kelley Polar op jeugdige leeftijd al internationaal met altviool wedstrijden zichzelf op de kaart zet.

Morgan Geist scoort onder zijn alter ego Storm Queen in het Verenigd Koninkrijk met Look Right Through een megahit. Kelley Polair staat aan de basis van de Erotic remix van Madonna voor haar memorabele MDNA Tour en reist tevens als veelgevraagd klassiek conservatorium artiest de wereld rond. Ondanks dat ze beiden een ander muzikaal pad bewandelen blijft de vriendschappelijke band trouw en hecht. Ze treffen elkaar in 2002 opnieuw als Morgan Geist de hulp van Kelley Polar inschakelt om zich als gastmuzikant bij zijn Metro Area houseproject aan te sluiten. Twintig jaar na het Metro Area uitstapje voegt het tweetal een nieuw gezamenlijk hoofdstuk aan hun muzikale boekvertelling toe, en gaan nu serieus als duo aan de slag, met Au Suise als geslaagd eindresultaat.

Kelley Polars avontuur met de iconische tienerheld Madonna overschaduwt de diepe funkbaslijnen van de jaren negentig dreamhouse Thing erotica. Het is prachtig hoe ze dit evoluerende overgangsgebied verkennen en deelgenoot van het geheel maken. Dat Kelley Polar ook nog eens een mooi hoog androgeen softpop stemgeluid heeft, werkt hier absoluut in het voordeel. Het past perfect in die retro new romantics soundscapes van Au Suise waarmee de Amerikanen naar het Europese retro jaren tachtig danstijdperk teruggrijpen. Gedomineerd wordt futuristische kille synthpop met overstijgende elektrobeats en zorgvuldige geplande militante drumbreaks.

Vesna is feitelijk op het tragische verhaal van een Servische stewardess gebaseerd die begin jaren zeventig als enige overlevende een terroristische aanslag op een vliegtuig overleeft. De laatste bijna fatale levensmomenten van deze uitverkoren persoon vliegen in een lichtflits voorbij. De mythische gevallen engel, die door haar krachtige overlevingsdrang op berustende wijze de aarde bereikt en met beide benen zelfverzekerd op de grond belandt. Die kalme observerende outsidersrol is tevens aan Au Suise toegedeeld, het buitenbeentje vastgenageld in fragmentarische slow motion beelden. Au Suisse is ook nog niet klaar met het verleden, en dus ook nog niet klaar voor de toekomst.

In de vooruitgeschoven Control single komen aarzelende twijfel, stabiliteitsbalans, overwinnende halleluja euforie in een uitbundige climaxsong samen. Het is duidelijk dat het geroutineerde gezelschapskoppel weinig moeite heeft om groots uit te pakken. Control is duister dansbaar, opbeurend fris gedateerd en bevat hiermee direct alle basiselementen van Au Suise. De speelse eenvoud die de complexiteit van de grimmige postpunkjaren wegpoetst, en een hagelwitte tandpastaglans tevoorschijn tovert.

Waarom verlangen we toch zo naar die blikken zielloze soul? De wereld is een plastic kleverige glitterbal, bekleed met scherp spiegelende stukjes verlangen. Tragisch elektronisch pulserende vintage new wave met hemelse hoge falsetstem uithalen. Au Suise duikt voorzichtig de schemerige darkroom nachtclubs binnen, en ademt een licht mystieke seksualiteit uit. Geheimzinnig gewaagd met sado machistische drumcomputeruithalen. Ongeneesbare Metropolen eenzaamheidsromantiek met de grote lichtstad als een mechanische volle maan middelpunt die deze dramatiek aan de duisternis van de nacht schenkt.  1. Control
  2. Thing
  3. GC
  4. Pain & Regret
  5. Savage
  6. Vesna
  7. Eely
  8. Plans
  9. AG