×

Recensie

Eigentijds

27 februari 2013

Arve Henriksen

Solidification

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: Rune Grammofon

Solidification Arve Henriksen Eigentijds 5 Arve Henriksen – Solidification Written in Music https://writteninmusic.com

Arve Henriksen (1968) is een hoogst innovatieve en een van de meest creatieve en actieve muzikanten op het gebied van geïmproviseerde muziek en jazz van dit moment. Hij heeft zijn geheel eigen handschrift zowel als markante stem op trompet maar ook op andere instrumenten en vocaal. Wie hem alleen door zijn ECM-album Cartography of zijn talrijke sideman-bijdragen kent, kent hem nog niet, niet werkelijk. Henriksen is een belangrijke schakel in het rijtje van grote Noorse trompettisten als Nils-Petter Molvær en Per Jørgensen, die in de jonge generatie met Mathias Eick, Eivind Lønning, Hayden Powell enz. doorloopt.

De nu verschenen boxed set Solidification kan dat op een bijzonder mooie en lonende wijze verhelpen. Deze box uitgebracht op het bijzondere Noorse label Rune Grammofon, bevat de muziek van zijn albums Sakuteiki (2001), Chiaroscuro (2004), Strjon (2007) en een gloednieuw werk met de titel Chron. Alles op zeven vinyl plus op dvd in HD-kwaliteit. Het is een box die niet alleen de innemende ontwikkeling van een belangrijke musicus presenteert maar ook essentiële elementen van de muzikale ontwikkeling van het afgelopen decennium.

Zeven solide vinyl: elk album verdeeld over twee lp’s en verrijkt met acht niet eerder uitgebrachte tracks van de drie producties: Sanmyaku en Bonsai Ritual (Sakuteiki), Short Frame, Jump Cut en Clear But Obscure (Chiaroscuro), Triangularity, Metals and Home(Strjon). En dan het nieuwe werk Chron, op de zevende LP in wit vinyl geperst. Zeven LP’s en alles bovendien op twee dvd’s met hoge resolutie bestanden, zowel in 16 bit als 24 bit 44 kHz en in FLAC-kwaliteit. En Sakuteiki bovendien nog in 16 bit 96 kHz, de kwaliteit van de master tapes. Alles wat ons oor kan wensen. Downloaden is hier niet meer van toepassing. En wat op het eerste gezicht overdreven zou kunnen lijken, is opnieuw een openbaring. Het geluid van de dragers verschilt natuurlijk, maar het is in dit geval echt een onthullende en verrassende luisterervaring. De meest verbazing- wekkende klank van het nieuwe album Chron is …? Ja, de witte vinyl! Ruime, gevarieerde en duurzame luistermogelijkheden dus met deze set!

Samen met Helge Sten, Artworker Kim Hiorthøy en liner-notes auteurs Fiona Talkington (BBC) en John Kelman (All About Jazz) (geïllustreerde 24-pagina’s tellend boekje) hebben Arve Henriksen en label maker Rune Kristoffersen met RPR 2137 iets bijzonders geschapen en (in) de wereld gebracht wat gezien en beluisterd mag worden! Het is, zonder dat het ook maar in de verste verte als zodanig bedacht, bedoeld of bestemd was een wonderschoon, indrukwekkend mijlpaal ter gelegenheid van het vijftien-jarig bestaan van dit label: Rune Grammofon! Vijftien jaar al, tenminste, tenslotte en hopelijk nog voor een lange tijd!

Meer over de muziek van deze bijzondere box HIER op Written In Music