×

Recensie

Jazz

10 oktober 2017

Arturo O'Farrill & Chucho Valdés

Familia (tribute to Bebo + Chico)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Motema

Familia (tribute to Bebo + Chico) Chucho Valdés Arturo O'Farrill & Chucho Valdés Jazz 4 Arturo O’Farrill & Chucho Valdés – Familia (tribute to Bebo + Chico) Written in Music https://writteninmusic.com

Een afrojazz album als een ode aan de familie. Drie musicerende generaties O’Farrill en Valdés waarbij de padres familias Cubaanse muzieklegendes Bebo Valdés en Chucho O’Farrill zijn. Het levert met Familia (tribute to Bebo + Chico) een heerlijk dubbelalbum op.

Hoewel zonen van de Cubaanse legendes groeide alleen Chucho Valdés op Cuba op, Arturo O’Farrill deed dat in New York. De Cubaanse afrojazz kregen ze allebei echter met de paplepel net zo hard ingegoten. Met Familia brengen ze een ode aan het werk van hun ouders (de moeders die hen opvoedden terwijl hun vaders buiten de deur muziek aan het maken waren) en deze doorgeven aan hun kinderen.

Ondertussen zijn Arturo en Chucho al net zulke kanonnen geworden als hun ouders. Zij bleven de afgelopen decennia de afrojazz over de gehele wereld spelen maar schuwden ook niet deze flink wat te moderniseren, er soms zelfs bijna even tussenuit te stappen. Familia is een pracht-ode aan de Cubaanse afrojazz en met hun super getalenteerde kinderen Adam O’Farrill (trompet), Zack O’Farrill (drums), Leyanis Valdés (pino) en Jessie Valdés (drums) is het een ware familieaangelegenheid geworden.

Voor het eerste album uit de set heeft O’Farrill zijn eigen en veel bekroonde Afro Latin Jazz Orchestra mee de studio ingenomen. Gelijk met de heerlijk opwindende albumopener BeboChicoChuchoTuro weet je dat je een topplaat in huis hebt gehaald. De swing en het spelplezier spatten van de track af. Ook een wel heel fraaie versie van Bebo Valdés’ Ecuacion, of Chico O’Farrill’s Pianitis waarin Arturo en Chucho afwisselend de solo’s pakken en Arturos’ ode aan zijn ouders in Fathers, Mothers, Sons, Daughters zijn ijzersterk. De sfeer is meer traditioneel maar en wordt met zoveel plezier en vakmanschap gespeeld dat de eerste schijf als een groot feest in je oren klinkt.

De tweede schijf laat echt de familie horen. De eerder genoemde kinderen van Arturo O’Farrill en Chucho Valdés, hier The Third Generation Ensemble genoemd, zijn al net zo goed op dreef. Een nieuwe generatie eigen duwen ze hun vaders naar een meer progressieve vorm van afrojazz waarop ze zelf, zoals de excellente Adam O’Farrill goed laat horen, zichzelf mooi in de schijnwerpers kunnen plaatsen. Luister naar tracks als Run And Jump en Pura Emocion en wees verbaasd over zoveel trompettalent. De derde generatie zet hun vaders flink aan het werk en in een track als Paro Chico laat Chucho maar weer eens horen van wat voor verbluffende klasse hij is. De vaders blijven (nog even) heersen op Familia (tribute to Bebo + Chico) maar de nieuwe generatie komt er aan. In zo’n perfecte harmonie hoor je dat maar heel weinig.

Tracklisting Familia (tribute to Bebo + Chico):

CD1 (met The Afro Latin Jazz Orchestra):

 1. BeboChicoChuchoTuro
 2. Three Revolutions
 3. Ecuación
 4. Tema de Bebo
 5. Pianitis
 6. Fathers, Mothers, Sons, Daughters

CD2 (met The Third Generation Ensemble):

 1. Run and Jump
 2. Recuerdo
 3. Gonki Gonki
 4. Pura Emoción
 5. Para Chico
 6. Con Poco Coco
 7. Raja Ram


 1. BeboChicoChuchoTuro
 2. Three Revolutions
 3. Ecuación
 4. Tema De Bebo
 5. Pianitis
 6. Fathers, Mothers, Sons, Daughters