×

Recensie

Klassiek

28 mei 2022

Antwerp Philharmonic Orchestra – . A Classical Tribute to Beach Boys

The Seven Symphonies

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Wedgeview Music

The Seven Symphonies Roeland Jacobs Antwerp Philharmonic Orchestra Klassiek 4 Antwerp Philharmonic Orchestra – The Seven Symphonies. A Classical Tribute to Beach Boys Music Written in Music https://writteninmusic.com

Nadat ze met Lilian Vieira op het album Seguir Vivendo het werk van Michael Franks op verrassende wijze hebben geïnterpreteerd, gaan Roeland Jacobs en Rob van Weelde nu een totaal andere kant op met een klassieke bewerking van vooral onbekende muziek van The Beach Boys, uitgevoerd door het Antwerp Philharmonic Orchestra olv de Braziliaanse dirigente Alexandra Arrieche.

Ook dit album is zeer verrassend omdat de muziek van The Beach Boys volledig wordt uitgevoerd door een orkest. Roeland Jacobs arrangeerde 33 songs, door Rob van Weelde in zeven symfonieën onderverdeeld. Ze vinden dat de muziek van The Beach Boys zich erg goed leent voor bewerking tot klassieke muziek. En lieten zich leiden door de schoonheid van de songs en de mogelijkheid om er klassieke muziek van te maken.

The Beach Boys namen ook veel instrumentals op voor hun albums. Nadat de basis voor dit album was gelegd in de Wedgeview Studio’s in Woerdense Verlaat, kwamen Jacobs en Van Weelde in contact met Dominque Vanhaegenberg die de orkestratie en arrangementen verzorgt voor het Antwerp Philharmonic Orchestra. De opnames werden gemaakt in de Galaxy Studio’s in Mol, België.

De zeven symfonieën klinken allemaal prachtig en zijn nauwelijks herkenbaar als muziek van The Beach Boys op een aantal songs na zoals Our Prayer van het album Smile, Surf’s Up, Heroes and Villains dat Brian Wilson schreef met Van Dyke Parks; en het legendarische Pet Sounds. Erg mooi zijn Beach Waltz, The Nearest Faraway Symphony en Pet Symphony! Daarin zijn niet de hits Wouldn’t It Be Nice en Sloop John B opgenomen maar wel God Only Knows waarmee het album afsluit; en uiteraard de titeltrack Pet Sounds en bijvoorbeeld ook You Still Believe In Me en Caroline No.

De vijfde verzameltrack Symphony of the Unknown klinkt in feite nog het sterkst als klassieke muziek. Hoewel dit een klassiek eerbetoon aan The Beach Boys is, zijn er uiteraard ook invloeden uit de popmuziek te horen maar ook uit de jazz. En zou de muziek ook erg geschikt zijn als filmmuziek. En in feite is het album ook een eerbetoon aan de geniale composities van Brian Wilson. Elk track blijft verrassen; Jacobs heeft er met respect voor het origineel zijn eigen meesterlijke orkestrale werk van gemaakt dat uitmuntend wordt uitgevoerd door het Antwerp Philharmonic Orchestra.

Op 2 juni is de wereldpremière van The Seven Symphonies door het Antwerp Philharmonic Orchestra olv Alexandra Arrieche in de Antwerpse Stadsschouwburg.

   1. Capella
  2. Room For Nature
  3. Beach Waltz
  4. The Nearest Faraway Symphony
  5. Symphony Of The Unknown
  6. Symphony Of The Little Bird
  7. Pet Symphony