×

Recensie

World

20 april 2020

Antwerp Gipsy Ska Orkestra

Duivelsblauw

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dox Records

Duivelsblauw Antwerp Gipsy-Ska Orkestra World 3 Antwerp Gipsy Ska Orkestra – Duivelsblauw Written in Music https://writteninmusic.com

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra heeft net als de rond 1980 opkomende Britse Two Tone ska beweging connecties met de punk. Zanger Gregor Engelen maakt als Gregor Terror in de Antwerpse krakersbeweging en de hardcore scene naam. Als na vier opzwepende albums een kerndrietal afhaakt en Gregor Engelen samen met bassist Filip Vandebril als enige vaste waarde van het collectief overblijft, worden veel van de inheemse instrumenten grotendeels door een sterk blazers combo vervangen. Ligt er op vorig wapenfeit Black Panther de nadruk vooral op Reggae en Dub, de noodzakelijke veranderde impuls zorgt voor meer variatie. Een nieuwe doorstart waarbij ruimte voor frisse ideeën is.

Jamileh is een ode aan de Iraanse buikdanseres Fatimah Sadiqi die onder deze artiestennaam naam haar optredens verzorgt. Door het bloedzuigende intro wanen we ons eventjes in het Roemeense Transsylvanië van Dracula, totdat de retro Nile Rodgers beïnvloedde seventies klanken zich aan de slangen bezwerende Perzische cultuurdans kronkelen. Nadat ze haar vaderland ontvlucht zet ze eind jaren zeventig haar carrière in het bruisende Los Angeles voort, welke gedomineerd door de disco wordt die juist dan in opmars is. Met de grafstem van Gregor Engelen in de bijrol van opgepimpte dansvloer koning.

Duivelsblauw is de vijfde plaat van deze smeltkroes aan invloeden. Vanuit de Jamaicaanse ska werken ze met Turkse traditionals, bewierookte Libanese psychedelica en Nederlandse teksten. Nog steeds zijn er meer dan genoeg doorgroeimogelijkheden wat hier in een kort multicultureel feestje van een klein half uurtje resulteert. Het zigeunergevoel zit hem voornamelijk in het gepassioneerde samenspel, waarbij de duistere zware bloedzuigende vocalen in het spookachtige Take My Wrist voor een extra dosis mystiek zorgt.

Het wordt een stuk minder interessant als de zanger het tempo opvoert en zich in een soort van Vlaams dialect door de tracks heen werkt. Het nodigt dan wel meer uit om te bewegen, het eigenzinnige karakter is verdwenen. Titelnummer Duivelsblauw heeft een strakke orkestrale bigband swing met een vleugje surf waardoor je jezelf in de fifties clubs waant waar foxtrot en charleston de dansvloer domineren. Bhangra Love is net te toegankelijk, al zorgen gastzanger Clement ‘Nerlock’ Jahwed en de zwoele soulvolle vrouwenvocalen van Lady Linn en Slongs Dievanongs voor een mooi evenwicht.  1. Jamileh
  2. Take My Wrist
  3. De Kampioen
  4. Duivelsblauw
  5. Insomnia
  6. It's Never Too Late
  7. Hajdi Bastir
  8. Bhangra Love