×

Recensie

Jazz

27 april 2018

Positie 24 Jaarlijst 2018

Antoine Pierre Urbex

Sketches Of Nowhere

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Igloo Records

Sketches Of Nowhere Antoine Pierre Antoine Pierre Urbex Jazz 4.5 Antoine Pierre Urbex – Sketches Of Nowhere Written in Music https://writteninmusic.com

Een fraai nieuw hoogtepunt in de Belgische jazz wordt bereikt op Sketches of Nowhere die drummer Antoine Pierre maakte met zijn outfit Urbex. Het tweede Urbex album bevalt zelfs nog beter dan hun geweldige debuut.

De nog best jonge drummer Antoine Pierre heeft de afgelopen jaren niet alleen al met geweldige muzikanten gespeeld (Philippe Catherine, Jean Paul Estiévenart, Lorenzo Di Maio), speelt in geweldige bands (TaxiWars, David Thomaere Trio) maar lijkt ook iedereen te kennen die belangrijk is binnen de jazzscene. Voor zijn project Urbex heeft hij muzikanten om zich heen verzameld die niet alleen zijn composities perfect aanvoelen maar hem ook als meesterlijke drummer volop in de schijnwerpers zetten.

Voor zijn tweede album met Urbex heeft hij vrijwel dezelfde muzikanten bij elkaar gebracht als op het debuut en met gitarist Bert Cools, pianist Bram De Looze, tenorsaxofonist Steven Delannoye, trompettist Jean-Paul Estiévenart en elektrisch bassist Zurstrassen heeft hij de Crème de la Crème van de Belgische jazz te pakken. En met extra percussionist Frédéric Malempré, Toine Thys ook op tenor sax en (de Nederlandse) Ben van Gelder op alt sax en Magic Malik op fluit en vocalen is zijn gastenlijst ook al uitstekend bezet.

Sketches of Nowhere bevat een fraaie collectie nieuwe composities van Pierre, die niet alleen als drummer maar ook als componist flink is doorgegroeid. De bijzondere muzikanten die hem in Urbex bijstaan delen daarin optimaal. De teamspirit levert niet alleen een album op dat tintelt van spelplezier en energie maar ook van onversneden klasse. Er wordt echt geweldig gemusiceerd op Sketches of Nowhere.

De speelse opener Dreams Of Sand and Snow (and the horse sized cast), fraai uitgesponnen soundscapes met indringende ritmes, fijne blazers en een Franse vrouwenstem als vervreemdende factor, wordt gevolgd door het lekker dik klinkende Consequences waarop de band gelijk mooi doorduwt en het individuele spel mooi in kaart brengt. Entropy komt dan weer los in goddelijke sferen waar in een broeierig landschap van instrumenten Pierre met tegen triphop aanleunende beats de toptrack het universum intrekt. Wat een prachttrack, de grote muzikale klasse spat er van af. En wat spelen Cools en Estiévenart op het introspectieve Aux Contemplatifs de sterren uit de hemel. Ook al zo’n schitterende track.

Ook het heerlijk trekkende en duwende Close Enough met z’n onnavolgbare ritmepatronen, klasse bas, super avontuurlijk gitaar en toetsenwerk en gedreven trompet is uitmuntend. Dit is jazz zoals het ooit bedoelt was: Het op grootse wijze herontdekken van datgene wat er al was en het dan naar een nieuwe muzikale wereld duwen. De wonderbaarlijk mooie titeltrack is daar zo’n prachtig voorbeeld van. Echt alles wat Urbex zo goed maakt komt in de titeltrack naar boven. Omschrijven van de compositie heeft in deze geen zin, gewoon rustig gaan zitten, het volume opkrikken en de muziek over je heen laten komen. Je laten overrompelen door datgene wat deze mannen voor je in verschiet hebben. Dit is wat je nu een muzikale trip noemt.

Het mag duidelijk zijn: Sketches of Nowhere is een weergaloos album. Muzikaal uitdagend, onvoorspelbaar, fascinerend dan weer lekker duwend en swingend. Luister toch ook eens naar prachtige composities als Stuck of Tomorrow, vooral die laatste is een geweldig voorbeeld hoe Pierre als componist is gegroeid en hij in Urbex de exact juiste muzikanten om zich heen heeft verzameld. Mannen die niet alleen geweldig kunnen spelen maar ook volop het onvoorspelbare in hun spel benadrukken en daarin ook volop de vrijheid krijgen. Luister naar het luisterrijke spel van Cools en wees je bewust dat hij zich in de Europese top genesteld heeft. De Looze en Estiévenart al net zo hard natuurlijk.

Sketches of Nowhere is een prachtige staalkaart van alles wat er momenteel in de Belgische jazz gebeurt. Gebracht met een groep muzikanten die niet alleen tot de beste binnen de spannende nieuwe Europese jazz behoren maar bij elkaar gezet het allerbeste in elkaar naar boven brengen. Sketches of Nowhere is een hoogtepunt in de Belgische jazz. Het maakt niet alleen heel duidelijk dat Urbex muzikanten herbergt die een onwaarschijnlijke muzikale groei laten horen maar tevens dat België momenteel wereldwijd een van de leidende landen binnen de jazz is.

Vrijdag 18 mei is de albumpresentatie van Sketches of Nowhere in flagey (Brussel).  1. Dreams of Sand and Snow Featuring Ben Van Gelder [And the Horse-Sized Cat]
  2. Consequences
  3. Entropy Featuring Magic Malik
  4. Aux contemplatifs
  5. Green over Grey Featuring Magic Malik
  6. Stuck
  7. Close Enough [Fast]
  8. Tomorrow
  9. Sketches of Nowhere Featuring Magic Malik, Ben Van Gelder
  10. Day 20 Featuring Ben Van Gelder [See You in a Bit]