×

Recensie

World

21 september 2022

Anoushka Shankar, Metropole Orkest with Jules Buckley & Manu Delago

Between Us…

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: LEITER

Between Us… Anoushka Shankar Anoushka Shankar, Metropole Orkest with Jules Buckley & Manu Delago World 4.5 Anoushka Shankar, Metropole Orkest with Jules Buckley & Manu Delago – Between Us… Written in Music https://writteninmusic.com

Een album zat er natuurlijk aan te komen nadat sitarspeelster Anoushka Shankar in 2018 met het Metropole Orkest, onder leiding van Jules Buckley, een tour door Nederland deed. Die optredens waren gewoonweg te goed en de muziek te bijzonder om niet op plaat uit te brengen.

Met Between Us… liggen die opnamen dan vier jaar later inderdaad in de winkel en wederom is te horen hoe speciaal de samenwerking was. De Brits-Indiaas-Amerikaanse, in Londen wonende, Shankar is een zeer begaafd sitarspeelster, met haar vader Ravi natuurlijk als grote voorbeeld, en een zeer interessante componiste.

De set tijdens die optredens was opgebouwd rondom haar vier soloalbums Rise (2005), Traveller (2011), Traces of You (2013) en Land of Gold (2016) en bevatte één volledig nieuwe track in Jannah. Buckley zelf schreef vier van de arrangementen, vaste hulp Tom Trapp pakte er twee op en Tim Davies één.

Wat een weelde toch om deze opnamen terug te horen. Shankar was in absolute bloedvorm en de leden van het orkest bloeien op door de prachtige arrangementen. Arrangementen die volledig in sfeer zijn met de mysterieuze oosterse atmosfeer die de sitar als instrument sowieso al optrekt.

Shankar en Buckley selecteerden een fraaie greep uit haar oeuvre die een mooie bloemlezing geeft over waar Shankar als muzikante en componiste voor staat. Getrokken over een periode van 13 jaar blijkt haar muziek even tijdloos als ongrijpbaar. De arrangementen zijn aanvullend op haar prachtige spel, pakken dan weer fraai de overhand. Steeds subtiel afgemeten en verrijkend in sfeer.

Percussionist Manu Delago is de opvallende tweede naam op de poster. Zijn percussie, met een voorkeur voor de tabla in deze zetting, bloeit op naast het spel van Shankar, inspireert en imponeert. Voice Of The Moon en Maya, de openingsstukken van het album, laten gelijk een ideale combinatie horen. Ongelooflijk toch hoe het Metropole Orkest ook de sferen van deze muziek volledig aanvoelt.

De weergaloze orkest opening van Flight verwarmt al net zo hard. De prachtige compositie krijgt ook hier weer een ingehouden arrangement die alle focus op het prachtspel van Shankar legt. Het tweede gedeelte van de set (hier op B kant voor het vinyl) heeft een wat groovier karakter.

Composities als Traveller, Jannah en Chasing Shadows krijgen door een dwingender rol van Delago meer swing en drive. Luister toch eens naar het weergaloze arrangement van Buckley in die laatst genoemde compositie. Wat een snelheid en virtuositeit van zowel Shankar, Delago als alle muzikanten van het orkest. Een ronduit verbluffende uitvoering. Zonder twijfel  het hoogtepunt van het album.

Land of Gold is het fraaie slotstuk van het album. Het stuk waarin Delago dan eindelijk ook de hang oppakt, het instrument waar hij zo beroemd mee is geworden. Wederom vult het arrangement van Buckley precies die lagen in die het spel van Shankar zo meesterlijk vergezellen. Het geweldig spelende orkest bouwt met Shankar een mooie spanningsboog tot een zeer fraaie climax.

Between Us… van Anoushka Shankar, Metropole Orkest with Jules Buckley & Manu Delago is een prachtig album en niet alleen vanwege het buitengewone spel van Shankar maar zeker ook door de prachtige arrangementen (behorend tot het beste wat Buckley tot nu toe liet horen) en het spel van de muzikanten van het Metropole. Met Buckley als dirigent groeit het orkest weer naar bizarre hoogten. Idee om, nu het album uit is, toch nog maar een paar concerten te doen?

Kant A:

  1. Voice of the Moon
  2. Maya
  3. Flight

Kant B:

  1. Traveller
  2. Jannah
  3. Chasing Shadows
  4. Land of Gold