×

Recensie

Jazz

13 maart 2018

Andrew Bain

Embodied Hope

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

Embodied Hope Andrew Bain Jazz 4 Andrew Bain – Embodied Hope Written in Music https://writteninmusic.com

Wederom een uitbarsting van Brits jazztalent is te horen op Embodied Hope van drummer Andrew Bain en zijn band. Embodied Hope is opgezet als een suite en imponeert.

De uit Edinburgh afkomstige Bain studeerde klassiek en jazz aan de Londense Guildhall School of Music and Drama, waar hij zijn bachelor behaalde, om vervolgens op de New Yorkse Manhattan School of Music zijn master te behalen. Vanaf dat moment (2001) reist hij op en neer en speelt hij niet alleen in bands geeft hij ook les in zowel New York als Engeland.

Embodied Hope nam hij in Londen op met George Colligan op piano, Jon Irabagon op sax en Michael Janish op contrabas. Een wel heel erg fijne band die zo vol levensvreugde speelt dat de muziek je al snel overspoelt. De overrompelende opening Accompaniment is daar een fijne trigger in. Erg fijn spel zonder terughoudendheid die in het daarop volgende Hope nog eens excellent wordt doorgetrokken. Vooral Colligan excelleert in nadrukkelijk spel en hoor Bain de compositie eens naar zich toe trekken. Indrukwekkend.

Opvolgtrack Hope is al net zo sterk met vooral Irabagon en Coligan in een hoofdrol. Het spel van Bain is vrij en relaxed. Mooi uitgesponnen met veel ruimte voor de muzikanten is het vooral ook een zeer relaxed klinkende compositie waarin de spanningsboog over de volle 12 minuten fraai aanwezig blijft. Bij het levendige Practice pakt Janish dan weer zijn kans om te gloriëren.

Zo voltrekt zich op de zeven stukken die Embodied Hope telt (waar we dan de reprise van Hope even niet in meetellen) een vrijwel volmaakt jazz landschap. Bain heeft een fijne groep muzikanten om zich heen verzameld die zijn spel uitstekend aanvoelen en hem de ruimte geven optimaal de lead te nemen maar zelf ook niet vergeten de ruimtes te vullen. Luister naar het fraai ingetogen folky Trust en je snapt helemaal wat ik bedoel. Embodied Hope is een absolute aanrader.  1. Accompaniment
  2. Hope
  3. Practice
  4. Responsibility
  5. Surprise
  6. Listening
  7. Trust
  8. Hope (reprise)