×

Recensie

Rock

28 april 2012

Anathema

Weather Systems

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: K-scope

Weather Systems Anathema Rock 4 Anathema – Weather Systems Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar geleden bracht Anathema het uitstekende album We’re Here Because We’re Here uit. De kritieken waren lovend en het album dook op in de hoogste regionen van de jaarlijst van vrijwel alle magazines en e-zines die zich bezighouden met rockmuziek. Het album oogstte niet alleen lof, maar verkocht voor hedendaagse begrippen redelijk goed. Het is dan ook geen worden dat de band doorgaat op de weg die op het vorige album werd ingeslagen.

Na de eerste luisterbeurten kan de conclusie getrokken worden dat Anathema opnieuw een prima plaat heeft afgeleverd en nog wat verder naar het popsegment is opgeschoven. Waar op eerdere albums de vergelijking met Pink Floyd of Marillion gemaakt kon worden, zal de band op dit album eerder geassocieerd worden met Coldplay of Radiohead. Net als bij Coldplay wordt het merendeel van de nummers gedragen door een slepende pianomelodie of akoestische gitaar en zijn de bijna breekbare vocalen van Cavanagh en gastzangeres Lee Douglas alomtegenwoordig. Waar Coldplay echter nog nauwelijks creatieve impulsen kent, heeft Anathema die gelukkig nog genoeg. Het resultaat zijn tal van epische, melodramatische meesterwerkjes die geleidelijk aan kracht winnen. Weather Systems is dus vooral een groeiplaat. Weather Systems is zo’n album waarvan je het meest geniet als je het liggend op de bank met een koptelefoon ondergaat. De prachtige, vaak zwevende melodielijnen en fraaie orkestratie komen het best tot zijn recht als je niet gestoord wordt door omgevingsgeluiden.

Het tweeluik Untouchable part I en part II opent op die typisch melancholische, meeslepende en bijna kwetsbare wijze die we van Anathema kennen. Het hoge compositorische niveau weet de band het hele album vol te houden. Meest opvallende liedjes zijn The Storm Before The Calm dat verrast door zijn afwijkende opbouw (of juist niet als je de titel letterlijk neemt…), het wonderschone The Beginning And The End en het dromerige Internal Landscapes met zijn gesproken, filosofische tekst. Zoals we gewend zijn gaan alle teksten over de diepere zaken van het leven als leven en dood, waarheid, liefde en angst. Het album dat in drie verschillende studio’s (Liverpool, Wales en Oslo) werd opgenomen, werd uitstekend geproduceerd door Christer-André Cederberg.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Het album kent geen zwakke punten anders dan het ontbreken van variatie in tempo en de soms wat repetitieve arrangementen zoals bijvoorbeeld in Sunlight. Weather Systems is zonder twijfel een van de beste albums die tot op heden in 2012 verscheen, maar na het overtuigende We’re Here Because We’re Here worden we te weinig verrast en uitgedaagd. Kortom, de band speelt teveel op safe om de maximale score toe te kennen. Anathema is inmiddels een ervaren band die met een beetje geluk de sprong naar een stadionpubliek kan maken.

Tracklisting Weather Systems

1.Untouchable, Part 1 (6:14)
2.Untouchable, Part 2 (5:33)
3.The Gathering of the Clouds (3:27)
4.Lightning Song (5:25)
5.Sunlight (4:55)
6.The Storm Before the Calm (9:24)
7.The Beginning and the End (4:53)
8.The Lost Child (7:02)
9.Internal Landscapes (8:52)



  1. Untouchable, Part 1
  2. Untouchable, Part 2
  3. The Gathering Of The Clouds
  4. Lightning Song
  5. Sunlight
  6. The Storm Before The Calm
  7. The Beginning And The End
  8. The Lost Child
  9. Internal Landscapes