×

Recensie

Jazz

10 augustus 2021

Alice Coltrane

Kirtan: Turiya Sings

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Impulse

Kirtan: Turiya Sings Alice Coltrane Jazz 4 Alice Coltrane – Kirtan: Turiya Sings Written in Music https://writteninmusic.com

Het werk dat Alice ‘Turiya’ Coltrane maakte na haar vertrek uit de muziekbizz blijkt na decennia nog steeds een schatkist van moois. In 2017 bracht het New Yorkse platenlabel Luaka Bop al een magische verzamelaar uit onder de titel World Spirituality Classics 1: The Estatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda. Nu is het met Kirtan: Tutriya Sings de beurt aan Impulse het opvallende werk van Coltrane na haar ‘terugtreding’ uit de jazzwereld in nieuw perspectief te zetten.

Het was zoon Ravi, die Alice samen met haar partner en jazzlegende John kreeg, die de opnamen vond die Alice in het The Vedantic Centre, het religieuze en spirituele centrum in het noordwesten van Los Angeles wat ze als spiritueel  leider en guru had opgericht nadat ze de jazzwereld was ontvlucht, vond.

Hoewel Alice de muziek die ze in de ashram puur op cassettes en in gelimiteerde oplagen voor haar directe volgelingen en leerlingen vastlegde, werden ze ook bij speciale winkels in de omgeving verkocht (op was op). Ze hield zich daarbij uit het zicht van platenlabels, verdween zelfs naar de achtergrond. Pas decennia later bleken deze opnamen van onschatbare waarde.

World Spirituality Classics 1: The Estatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda bleek een fascinerende schatkist die een samenstelling bevatte van werk dat ze over vele jaren in de ashram had gemaakt. Een album vooral samengesteld uit de tweede, derde en vierde cassette die ze uitbracht: Divine Songs, Infinite Chants en Glorious Chants. Albums, professioneel opgenomen voor een klein publiek en divers in stijl en sfeer en merendeels instrumentaal of met samenzang.

Niets van wat we nu op Kirtan: Turiya Sings horen was op die Luaka Bop verzamelaar te horen. Kirtan: Turiya Sings, eigenlijk de allereerste cassette die ze uitbracht, is puur de stem van Alice zingend over de klanken van een Wurlitzer orgel. Een instrument dat ze in de ashram ontdekte tegelijk met synthesizers en andere manieren om met haar stem de muziek te kleuren.

Alle teksten zijn in het Sanskrit en dus niet voor iedereen echt te doorgronden. De muziek is volop spiritueel en lijkt intuïtief gemaakt. Gebaad in de soul, gospel en gevoed door de spirituele invloeden vanuit India vindt Coltrane haar weg in fraaie melodieën die in rustige sferen uitwaaieren. Puur en ruimtelijk hoor je op dit album een vrouw los van de drukke buitenwereld haar innerlijke vrijheid hervinden.

Negen composities in eenzelfde ontspannen inspiratievolle sfeer opgezet die mediterend werken. Muziek die je uit je eigen drukke wereld trekt en die je volledig tot rust brengt. Knap hoe ze dat flikt met een orgel dat toch immer ook als een religieus instrument herinneringen oproept. Coltrane vindt haar weg op het orgel knap zonder die religieuze voorspelbaarheid te gebruiken.

Alice was natuurlijk altijd al die spirituele zoeker die haar man optimaal beïnvloede en hem vanuit zijn jazz comfortzone tot onmogelijke muzikale hoogten bracht. Haar eigen albums, met Journey in Satchidananda en Universal Consciousness als onverbiddelijke spirituele jazz klassiekers, maakten haar één van de meest geliefde jazz inspiraties van vele jonge muzikanten.

Volledig klaar met de jazzwereld en vooral de vaak nogal conservatief oordelende journalisten vond ze haar geheel eigen weg in nieuwe muziek die ver weg van de jazz stond. Opvallend dat we nu, eerst met World Spirituality Classics 1: The Estatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda van vier jaar terug en nu weer met Kirtan: Tutriya Sings de pracht van haar muziek daarna herontdekken.

Kirtan: Turiya Sings heeft dan niet de overrompeling die World Spirituality Classics 1: The Estatic Music of Alice Coltrane Turiyasangitananda had, maar wederom blijkt dat Alice Coltrane zichzelf vrij van de muziekbizz en oordelende jazz wereld muzikaal erg interessant bleef door ontwikkelen. Kirtan: Turiya Sings is daarmee een rijke aanvulling op haar oeuvre is.  1. Jagadishwar
  2. Jai Ramachandra
  3. Krishna Krishna
  4. Rama Katha
  5. Yamuna Tira Vihari
  6. Charanam
  7. Govinda Hari
  8. Hara Siva
  9. Pranadhana