×

Recensie

Jazz

04 mei 2017

Alexi Tuomarila

Kingdom

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Kingdom Alexi Tuomarila Jazz 4.5 Alexi Tuomarila – Kingdom Written in Music https://writteninmusic.com

Een pianist van de buitencategorie mogen we de Finse Alexi Tuomarila best wel noemen. Hij heeft niet alleen een virtuoze techniek maar weet deze met heel veel gevoel te larderen. Zijn nieuwe album Kingdom is een wonderbaarlijke staalkaart van zijn kunnen.

Na het avontuur met Drifter (het geweldige album Flow van vorig jaar) en, naast alle andere optredens met verschillende gezelschappen en een prominente livetour met Tomasz Stanko, is Tuomarila met Kingdom terug met een eigen album. Met Mats Eilertsen op contrabas en Olavi Louhivuori op drums. En wat een geweldig album van dit vermaarde trio is het geworden.

Vanaf de allereerste tonen van albumopener The Sun Hillock weet je dat dit een heel bijzondere nieuwe collectie composities is. Al helemaal als op die fascinerende opener het voortreffelijke Rytter (een compositie van bassist Eilersten) en het wonderlijk mooie The Girl With The Stetson Hat, waarin Tuomarila je volledig in zijn pianospel opzuigt, volgt. De rest van de composities op het album zijn al net zo ijzersterk en prachtig in afwisseling en opbouw. De twee voortreffelijke, door drummer Louhivuori geschreven, composities Shadows (wat een bizar fraai spel van Tuomarila ook hier weer!!) en White Waters geven aan dat dit trio elkaar opstuwt om met het allerbeste dat ze in zich hebben aan te komen.

Tuomarila is een pianist die een verrukkelijk losse manier van spelen heeft, het spelplezier spat lekker prominent van de composities af. Zelfs in de rustiger stukken blijft zijn spel een enorme speelsheid vertonen die juist daardoor rake emoties teweeg brengt. Weinig pianisten die een zo vloeiende manier van spelen hebben als Tuomarila en de man groeit in zijn spel met elk album waarop hij te horen is. In Eilertsen en Louhivuori heeft hij de perfecte muzikanten om zijn spel naar het hoogste plan te duwen. Ook zij spelen op een onnavolgbare manier op Kingdom. Wat een geoliede groep muzikanten is dit en wat geven ze elkaar een vrijheid om binnen de composities hun eigen plan te trekken. En wat kan Tuomarila een heerlijke aanjager zijn ook.

Tuomarila heeft met Kingdom een absoluut meesterstuk afgeleverd. De rijkdom van zijn spel komt in alle composities, die fijn variërend van inslag zijn, voortreffelijk uit de verf. De eigen composities zijn zo sterk dat het niet eens nodig was geweest om Bob Dylan’s The Times They Are A-changin’ te bewerken. Maar ja, als het zo voortreffelijk gedaan wordt als door dit trio kan je daar alleen maar heel blij om zijn natuurlijk.

Tuomarila is een pianist van uitzonderlijke klasse. Kingdom is een album dat al zijn talenten groots etaleert. Absoluut een van mijn favoriete jazzalbums van het jaar.  1. The Sun Hillock
  2. Rytter
  3. The Girl In A Stetson Hat
  4. Vagabond
  5. The Times They Are A-Changin'
  6. Shadows
  7. Aalto
  8. Bruin Bay
  9. White Waters