×

Recensie

Alternative

26 augustus 2022

Alessandro Incorvaia

It Emerged to Hold Me

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Shimmering Moods

It Emerged to Hold Me Alessandro Incorvaia Alternative 3 Alessandro Incorvaia – It Emerged to Hold Me Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe verwerk je de meest duistere periode uit je leven? Een schrijver schrijft het van zich af, een muzikant laat de muziek spreken. Het klinkt allemaal zo logisch, maar dat is het zeker niet. Het zijn brokken aan persoonlijk leed die vaak te intiem zijn om aan de buitenwereld te presenteren. Alessandro Incorvaia verwerkt een burn-out crisis in een zestal instrumentale stukken, zonder woorden, maar wel die voelbare emotie. Het is een kunst om de zwarte oppervlakte te doorgronden, en in de sprookjesachtige nachtmerrie soundtrack van deze in Londen wonende Italiaan binnen te treden. It Emerged to Hold Me, de innerlijke kracht, het onderbewuste, het onbekende herkenbare. Bij het bestrijden van een depressie is regelmaat en structuur van belang, maar wat gebeurt er als de maatschappij bij het gebrek aan deze zekerheid zichzelf moet redden? Dan wijk je naar andere oplossingen uit, muziek is altijd een zekerheid.

It Emerged to Hold Me hypnotiseert, defragmenteert en brengt je in een extase. Een natuurlijke therapeutische mindfulness training om die uitzichtloze leegte tot een bewerkbare leegte om te zetten. Een oase aan rust, maar zeker geen spanningsloze leegte. Mediterende ambient voor gevorderden, die tevens van de muzikale impact willen genieten. Dit is echter schijnbedrog, de soundscape drones zijn juist brommerig, humeurig. Het zijn de synthesizers die er doorheen ademen, lucht geven en de bevrijding opzoeken. De basis is die van de pandemie stilte. Een opgelegde stilte waarin het onrustige brein overspannen doorratelt. Een pijnstiller die de angsten naar de achtergrond verdringt, maar welke dat zeurende gevoel niet wegneemt.

De roots van Alessandro Incorvaia liggen in de noise en hardcore punk. Versterkt door zijn freejazz interesses duikt hij dieper de minimalistische experimentele hoek in. Wat doet muziek met de emoties? Waarom het verdriet van je afschreeuwen? Wat is het effect van gefilterde lagen aan geluidsterreur, waardoor alleen die pure geëgaliseerde schoonheid overblijft. Doordat de Italiaan zichzelf noodgedwongen van de buitenwereld afsluit, ontstaat de mogelijkheid om die afbakening te trotseren om pas na die voltooiing bij producent Bewider aan te kloppen.

Klein gehouden pianostukken, ritmische spookdansers die zich in de duisternis van de nacht verschuilen. Niks is zo veilig als onzichtbare anonimiteit. Maar ook hier woekert er iets kwaadaardigs in de onderlagen van de tracks door, controlerend passief, genadeloos afwachtend. De schemerzones grenzen vervagen en daarachter openbaart zich de driedimensionale complexe wereld van Alessandro Incorvaia. Bijna tastbare zelfreflectie, geheel verdoofd. De zoektocht naar helende verlossing, spiritueel en hoopgevend.  1. Always Been There
  2. And Not It Holds Me, Completely
  3. From One Side to the Other, from One Side to the Other
  4. Live Them Again and Close Them
  5. Solace
  6. A Part of Me and I'll Take Care Of