×

Recensie

Alternative

21 april 2015

Alabama Shakes

Sound & Colour

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

Sound & Colour Alabama Shakes Alternative 4.5 Alabama Shakes – Sound & Colour Written in Music https://writteninmusic.com

Eigenlijk konden we het op basis van de nieuwe prachtsingle Don’t Wanna Fight al verwachten. Sound & Colour, het nieuwe album van Alabama Shakes, is al net zo super aanstekelijk als hun debuut Boys & Girls van 3 jaar terug.

Het plotse wereldwijde succes dat de band uit Athens, Alabama, met hun debuutalbum, vooral op basis van die geweldige hitsingle Hold On, ten deel viel (alleen in Amerika al meer dan 750.000 exemplaren verkocht) was tamelijk overweldigend. De langlopende wereldtour die Alabama Shakes vervolgens ondernam bleek al net zo’n zegetocht. Waar een andere band de stress zou voelen om gelijk met een nieuw album op de proppen te ‘moeten’ komen nam de band eerst even vrijaf om nieuwe songs te schrijven en op te nemen. Na 3 jaar verschijnt nu Sound & Colour.

De rust heeft de band hoorbaar goed gedaan want Sound & Colour is in alles een geweldige opvolger van het zo aanstekelijke debuut. Het nieuwe album bevat alleen maar sterke tot ijzersterke songs die ook nog eens een groter muzikaal palet aan invloeden en stijlen laten horen. Heerlijk dynamisch opgenomen grijpt de band gretig uit alles wat rhythm & blues, soul, punkrock en funk bieden om hun sound te vervolmaken. Don’t Wanna Fight sluit dan wel naadloos aan op klassieker Hold On, met een topsong als Gimme All Your Love overstijgt de band die klasse nog even dik. Absoluut het prijsnummer van het album met zijn heerlijk vloeiende zacht-hard-benadering en wat een overweldigend tussenstuk!

Maar het zijn ook de atmosferische albumopener/titelsong en songs als het met briljant gitaarwerk vervlochten Future People, het tot een heerlijke climax opgebouwde Dunes, het super soulfulle Guess Who, het stevig punkrockende The Greatest en de retrosoul van Miss You die aangeven dat Alabama Shakes nu absoluut tot de belangrijkste bands van onze tijd gerekend kan worden. De enorme drive van de band, de messcherpe gitaarloopjes en riffs die immer een dwarse en rafelige kant kennen en de geweldige zang van voorvrouw Brittany Howard maken Sound & Colour tot een weergaloos aanstekelijk album. 1. Sound & Color
 2. Don't Wanna Fight
 3. Dunes
 4. Future People
 5. Gimme All Your Love
 6. This Feeling
 7. Guess Who
 8. The Greatest
 9. Shoegaze
 10. Miss You
 11. Gemini
 12. Over My Head