×

Alabama Shakes

Boys & Girls

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rough Trade

Boys & Girls Alabama Shakes Alternative 4.5 Alabama Shakes – Boys & Girls Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Athens, Alabama afkomstige Alabama Shakes is zonder twijfel een van de meest opwindende nieuwe bands die dit jaar met een debuutalbum komt. Boys & Girls maakt alle verwachtingen waar!

De band werd opgericht in 2009 door zangeres/gitariste Brittany Howard die samen met bassist Zac Cockrell de muzikale schetsen voor hun band uitzetten. Toen vervolgens drummer Steven Johnson en later gitarist Heath Fogg zich bij de band voegden was Alabama Shakes een feit en werden al snel de eerste optredens gegeven waarin een zeer mix van eigen songs en zeer opvallende bewerkingen van songs van Led Zeppelin, Otis Redding, AC/DC en James Brown werden gespeeld. De lijst van bewerkingen en artiesten is duidelijk: Alabama Shakes heeft veel soul verstopt in hun rafelige rock met veel dynamiek en emotie. Zo werd ook gelijk duidelijk op hun eerste EP, die in het najaar van 2011 uitkwam. De belangstelling voor de band was vanaf dat moment niet meer te stoppen.

Met Boys & Girls ligt nu het debuut van Alabama Shakes in de shops en het is de heerlijke luisterervaring geworden die we gehoopt hadden. Rafelige rock met slimme hooks en heel veel emotievolle energie. Daarvan ligt natuurlijk een groot gedeelte bij Howard die met ongelooflijke intensiteit haar teksten de wereld in zingt, soms zelfs bijna schreeuwt. Maar de over elkaar buitelende gitaarpartijen en groovende ritmesectie zijn daar natuurlijk ook debet aan. Een album dat daarnaast met een excellente track als Hold On begint kan natuurlijk al bijna niet meer stuk. Maar dan zou ik songs als het titelnummer, Heartbreaker, Hang Loose, I Found You en het geweldige On Your Way ernstig tekort doen. (Vooral in de laatste song komen opwindende flarden voorbij die doen denken aan een jonge Kings Of Leon, een band waar Alabama Shakes wel degelijk een referentie mee lijkt te hebben). Boys & Girls is trouwens sowieso een album dat zich met elke luisterbeurt opnieuw openbaart en een nieuwe lading favoriete tracks aangeeft. En zoals iedere muziekfan weet, zijn dat de beste albums denkbaar. 1. Hold On
 2. I Found You
 3. Hang Loose
 4. Rise To The Sun
 5. You Ain't Alone
 6. Goin' To The Party
 7. Heartbreaker
 8. Boys & Girls
 9. Be Mine
 10. I Ain't The Same
 11. On Your Way