×

Recensie

Jazz

25 oktober 2022

Aki

Nader

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

Nader Aki Jazz 4 Aki – Nader Written in Music https://writteninmusic.com

Een bijzonder fraai album is Nader van Aki, de bijzondere band rond drumster Anke Verslype. De derde officiële uiting na met eerste EP warme dagen en debuutalbum Niobe al flink wat indruk achtergelaten te hebben. Voor Nader werd de bandklank verrijkt met het fraaie klarinetspel van Joachim Badenhorst.

Het was het Antwerps conservatorium waar de muzikanten van Verslype’s eerste EP elkaar leerden kennen maar de band die met haar meespeelde op haar debuut-LP bleek de favoriet. Met de talentvolle bende muzikanten die Willem Heylen op gitaar, Ruben de Maesschalck op bas en Marjolein Vernimmen op harp zijn, nam ze dus ook haar tweede album Nader op.

Met alleskunner Joachim Badenhorst op klarinet erbij, naast gitaar en harp, is er een heel mooi en interessant geluidsveld ontstaan. Verslype en De Maesschalck vormen een mooie ritmetandem, dan weer zetten ze de lijnen uit dan weer vullen ze de improvisatielijnen van Heylen, Vernimmen en Badenhorst in.

Wat Nader zo bijzonder maakt is dat alle muziek haast in verstilling zijn weg vindt. De muzikanten trekken je, als een schijnbare tegenreactie op de verontrustende, veel te druk in beweging zijnde buitenwereld, hun binnenwereld in die rust en warmte biedt. Composities waarin de muzikanten klankenscheppend de tijd nemen en melancholie en tijdloosheid de basis zijn.

Het knappe aan Nader is dat de composities een haast afwachtend, schetsend karakter hebben waar je als vanzelf in meegezogen wordt. De negen composities die het album telt hebben soms een ritmischer basis (Tuintje, het met Afrikaanse structuren verrijkte Twijfelaar) maar zijn merendeels introspectief en imponeren daardoor alleen maar meer door het geweldige spel wat de muzikanten laten horen.

De muziek van Nader heeft, juist door die rust, een haast spiritueel karakter en het klankenspel dat Vernimmen, Heylen en Badenhorst (als altijd weergaloos  en bandklankkleur verrijkend spelend) in de frontlijn van het geluid opzetten is prachtig. De Maesschalck en Verslype laten hun verrassende spel daar steeds naadloos op aansluiten.

Het prachtige Nader, een album dat in één take beluisterd dient te worden om de ware pracht ervan volledig te kunnen ondergaan,  maakt des te benieuwder naar hoe deze band hun muziek live zal brengen. Ik kan niet wachten daarbij te zijn.

Kant A:

  1. Heidelief
  2. De dag is traag
  3. Tuintje
  4. Eri
  5. Alles hier hetzelfde

Kant B:

  1. Twijfelaar
  2. Als dat toch kon
  3. Soms gaat het zo en soms is het beter
  4. Terugflits / Ochtend-droom