×

Recensie

Electronic

15 september 2014

– Terry Farley Presents More Definitive Original Acid & Deep

Acid Thunder

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Harmless

Acid Thunder Electronic 4 Acid Thunder – Terry Farley Presents More Definitive Original Acid & Deep House Written in Music https://writteninmusic.com

House bestaat al lang. Al heel erg lang. Terwijl al aan het begin van de 90’s allerlei verhitte discussies plaatsvonden over het al dan niet blijven voortbestaan van deze toen vaak als nihilistisch, hedonistisch en vooral inhoudsloos omschreven nonmuziek. Inmiddels weten wij wel en niet beter dan dat house er altijd al is geweest. En dat house al lang geen eenduidige stroming meer is, maar een veelkoppig monster met allerlei tentakels.

Zonder er eigenlijk erg in te hebben verschenen de eerste als house aangeduide platen alweer bijna 30 jaar geleden. Sindsdien is er niet aflatende stroom aan tracks uitgekomen en lijkt het einde nog immer niet in zicht. Het is nog steeds onmogelijk om alle releases bij te houden. Ook al omdat er zoveel varianten van varianten van varianten zijn ontstaan. Maar ook omdat het merendeel tegenwoordig via digitale kanalen wordt aangeboden. Het is dan ook een onbeginnen opgave om een tijdsoverspannende compilatie samen te stellen en daarbij niks over het hoofd te zien. Vandaar dat er wellicht weinig echt goede verzamelaars zijn, die vooral de begindagen van de house goed in kaart brengen. Terry Farley is één van de weinigen die die klus aandurfde en voor de tweede maal een geslaagde compilatie heeft samengesteld met tracks die er toen, maar ook nu toe deden en doen. Acid Thunder is dan ook een logisch vervolg op het in 2013 verschenen Acid Rain.

En Terry Farley weet waar hij het over heeft. Al in de vroege jaren ’90 was hij actief betrokken bij de verdere vormgeving van house en voerde hij met Pete Heller op onder andere het toen hippe Junior Boy’s Own label allerlei innovaties uit, die hun weerslag hebben gehad op de verdere doorontwikkeling van de house. Farley heeft dan ook voldoende credits opgebouwd om door te gaan als een kenner.

Waren de 5 discs Acid Thunder vooral gevuld met house die de tijden van de smiley deden herleven, op Acid Rain wordt per disc gekozen voor een thematische tracklisting, zonder daarbij de historische waarde van de nummers te vergeten. Lag op het eerste deel de focus vooral op nummers van het roemruchte Trax-label, op het vervolg komen ook andere – eveneens belangrijke – labels zoals DJ International aan de beurt. Het gekozene wordt dus op een interessante manier verdiept. Bovendien zijn er veel nummers te vinden die in de 80’s en 90’s al behoorlijk obscuur waren en wordt opnieuw duidelijk hoe underground house toen eigenlijk was. Geen gelicenseerde tracks, maar verschenen de brouwsels op allerlei kleine, onafhankelijke DIY-labels, hetgeen de geur van de rafelranden van de dansmuziek nog maar eens extra versterkte.

Ook dit keer wordt de tijd en de ruimte genomen en heeft dit geleid tot een hele puike verzamelaar met een veelheid aan onmisbare en soms vergeten nummers. De hoge kwaliteitsstandaard wordt ook nu voortgezet. En alhoewel house niet op een CD thuishoorde, maar ondergaan moest worden vanaf krakerig vinyl, is het toch wel goed dat er nu goed klinkende versies op deze set zijn te vinden. En de verzamelaars zullen bij tijd en wijle toch nog wel die vinylversie opzetten. In elk geval worden al de klassiekers nu op handzame formaten bij elkaar gebracht. En voor wie helemaal bijdetijds wil doen zal van deze compilatie vast wel ergens een streamingversie zijn te vinden. En voor de vinyl 12”es bieden de bekende internetveilingen wellicht soelaas.

Op Acid Thunder zijn maar liefst 58 tracks te vinden in de originele uitvoeringen, dus geen rare edits of verkeerde remixen, maar gewoon de versies zoals die indertijd ook in de clubs werden gedraaid. De oorsprong van de tracks is vooral Detroit, New York en Chicago, want house was in die tijd vooral een ambachtelijke aangelegenheid die zich concentreerde rondom deze drie steden.

Om de overzichtelijkheid te waarborgen koos Farley voor de onderverdeling deep house (disc 1), spiritual house (disc 2), club kids jack attack (disc 3) en people from all nations (disc 5). Speciaal aandacht wordt gegeven aan de eerder dit jaar overleden Frankie Knuckes, aan wie de tracklisting op disc 4 wordt opgedragen.

Waar de deep house en spiritual house discs vooral de nadruk leggen op vocalen en structuur, zijn discs 3 en 5 bedoeld voor de abstractere, rauwere en monotonere tracks, die in die tijd aan de lopende band verschenen. Met de nummers van Liz Torres, Mario Reyes, Rickster, Sterling Void, The Nightwriters, Master C&J en Ralphi Rosario ontstond een verdieping in de house, die verder ging dan de militaristische en staccato 303, 808 en 909 geluiden, die vooral in de periode 1986-1988 de boventoon voerden. Opeens ontstond er een soulfull substroming, waar op vocalen de nadruk werd gelegd. Ook in dat opzicht is deze boxset een interessant luisteravontuur. Het laat vooral ook horen hoe underground dansmuziek werd gemaakt in die tijd. Muziek die toen vooral mensen aansprak die hun pep uit de importwinkels vandaan haalden en tunes die op niet al te veel plekken werd gedraaid. Want Acid Thunder is vooral geen greatest hits kermis, maar een serieuze compilatie van nummers die de oorspronkelijke essentie van house laten horen.

Wanneer al die tracks nu weer worden beluisterd, dan klinkt het allemaal enigszins gedateerd. Dat komt enerzijds doordat de produktietechnieken en de gebruikte electronica nog lang niet waren uitontwikkeld en het experiment vooral voorop stond. Anderzijds was house een jonge stroming, waar nog alles kon en mocht. En het was vooral de sound van de underground dansvloer. En die obscuriteit is al die jaren wel behoorlijk intact gebleven. Het overgrote deel van de tracks is voor veel mensen ook nu nog onbekend, maar wie zich door deze massieve compilatie heen worstelt maakt kennis met een grote hoeveelheid essentiële dansnummers, die zeker hun invloed hebben gehad op het verdere verloop van de electronische dansmuziek. Hier waren dus wel pioniers aan de gang. En alleen al vanwege dit feit is aanschaf van deze geweldige follow-up op Acid Rain al eigenlijk verplichte kost.

Tracklist Acid Thunder

CD1: Deep House Foundations

 1. E.S.P. – It’s U (Original 12″ Vocal Mix)
 2. Liz Torres feat. Kenny Jammin’ Jason – What You Make Me Feel (Original 12″ Fierce Mix)
 3. Marshall Jefferson pres. Truth – Open Our Eyes (Original 12″ Celestial Club Mix)
 4. Steve Poindexter – To The Motherland (Original 12″ Club Mix)
 5. Marshell Jefferson pres. The Dancing Flutes – Give A Little For The Gold (Original Album Version)
 6. Romance – All Dis Music (Original 12″ Club Mix)
 7. Liz Torres feat. Edward Crosby – Can’t Get Enough (Original 12″ Club Mix)
 8. Ragtyme feat. Byron Stingily – I Can’t Stay Away (Original 12″ Ron Hardy House Mix)
 9. Mario Reyes – Whatever Turns You On (Original 12″ Dub Mix)
 10. Laurent X – It’s Magic (Original 12″ Hip Clubhouse Mix)
 11. Robot & The DJs – It’s Magic (Original 12″ Hip Clubhouse Mix)
 12. Marshall Jefferson pres. Umosia – We Are Unity (Original 12″ Radio Mix)
 13. Rickster – Night Moves (Original 12” Club Mix)

CD2: Spiritual House Music

 1. The Night Writers – Let The Music (Use You) (Original 12″ Club Mix)
 2. Sterling Void – It’s Alright (Original 12″ House Mix)
 3. Peter Black – How Far I Go (Original 12″ House Mix)
 4. Ralphi Rosario feat. Xavier Gold – You Used To Hold Me (Original 12″ Kenny’s Mix)
 5. Jeanette Thomas – Shake Your Body (Original 12″ Club Mix)
 6. Paris Brightledge – Learn To Love (Original 12″ House Of Love Mix)
 7. Master C&J – In The City (Original 12″ Club Mix)
 8. E.S.P. – Let’s Move (Original 12″ Radio Mix)
 9. Sterling Void – Don’t Wanna Go (Original 12″ Mike Dunn’s Vocal Mix)
 10. Bobby Konders – Let There Be House (Original 12″ Club Mix)
 11. Master C&J – Face It (Original 12″ Club Mix)

CD3: Club Kids Jack Attack

 1. Hexx Complex – I Want You (Original 12″ Dash Riprock Mix)
 2. MK – Somebody New (Original 12″ MK’s Club Mix)
 3. Mixx *Blood* Camero – Sweet Nectar (Original 12″ Club Mix)
 4. Risque III – Risque Madness (Original 12″ Club Mix)
 5. James “Jack Rabbit” feat. Pam White – Let Us Have Love (Step By Step) (Original 12” ‘Step By Acid’ Club Mix)
 6. Crystalite feat. Kristen – Cut By A Laser (Original 12″ Club Mix)
 7. Risque III – Essence Of A Dream (Original 12″ Club Mix)
 8. Terrance McDonald – Mind Over Matter (Original 12″ Club Mix)
 9. Razz – Kill Yourself Dancing (Original 12″ Club Mix)
 10. MD111 – Personal Problem (Original 12″ Club Mix)
 11. Nexus 6 – Take Me Higher (Original 12″ ‘Ultimate Acid’ Mix)
 12. DJ Rush – Lookin’ For Excitement (Original 12″ Club Mix)

CD4: Tribute To Frankie

 1. House People – Godfather Of House (Original 12″ Club Mix)
 2. Frankie Knuckles – Only The Strong Survive (Original 12″ Club Mix)
 3. J. M. Silk – Music Is The Key (Original 12″ House Key Mix)
 4. Club MCM – It’s Me (Original 12″ K. Alexi Deep Mix)
 5. Mitchbal & Housemaster – When I Hear The Music (Original 12″ Club Mix)
 6. The Mix Masters feat. M.C. Action – In The Mix (Original 12″ Fast Eddie Mix)
 7. House People – Jack Me Frankie (Original 12″ Chip E Mix)
 8. Blake Baxter – In This House We Jack (Original Album-Only Club Mix)
 9. The Children – Freedom (Original 12″ Factory Mix)
 10. Pleasure Pump – Fantasize Me (Original 12″ Club Mix)
 11. MD111 – Face The Nation (Original 12″ Club Mix)

CD5: People Of All Nations

 1. Bobby Konders – Nervous Acid (Original 12″ Club Mix)
 2. Mark Imperial – J’Adore Danser (Original 12″ Club Mix)
 3. Nitro Deluxe – The Brutal House (Original 12″ House Mix)
 4. Modern Mechanical Music – Persia (Original 12″ Club Mix)
 5. Blake Baxter – When We Used To Play (Original 12″ Club Mix)
 6. Chip E – Time To Jack (Original 12″ House Mix)
 7. The Endless Poker’s – !The Poke! (Original 12″ ‘Your Turn 2 Work Me Mix’ Mix)
 8. MCM & Marshall Jefferson – Message 2 Ron Club (Original 12″ MJ’s Mixx)
 9. Sterling Void – Serve It Up (Original Album Version)
 10. Marshall Jefferson pres. Dancing Flutes – Do The Do (Original 12″ Got 2 Mix)