×

Recensie

Rock

05 juni 2017

Elder

Reflections of a Floating World

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Stickman Records

Reflections of a Floating World Elder Rock 4 Elder – Reflections of a Floating World Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse stonerband Elder draait nog steeds om de vetste riff, terugkerende grooves, bulderende drums en logge basgitaar. Toch zijn ze het zo typerend logge geluid steeds meer gaan opschuiven en verbreden. Op Lore viel dit al goed te horen wanneer er start-stop structuren van postrock en psychedelische jamband invloeden de muziek binnenslopen. Maar Elder is geen echte jamband, daarvoor klinken ze veel te strak en berekenend. Zo blijkt ook hier weer. Toch resulteert het niet in voorspelbare of saaie muziek, zeker niet!

Reflections of a Floating World klinkt als een duidelijke voortzetting van Lore.  Zodoende klinken de liedjes qua sound en productie niet wezenlijk anders. Wel valt op dat de vocalen wat helderder in de mix staan en het gitaargeluid iets meer in balans is, in plaats van dominant vooraan geplaatst. Het is wel een album geworden dat al deze bekende elementen tot het uiterste doorvoert. Zeiden we op het voorgaande album nog dat Elder zichzelf dreigde te verliezen in de eindeloze herhaling: opener Sanctuary doet precies dat, door wending op wending en riff op riff te stapelen, maar ze komen er glansrijk mee weg door gelijke delen zanderige stoner en alsmaar doorgaande riffs te combineren. Vocalen vervullen nog steeds geen hoofdrol, maar wel zorgen ze voor veel extra melodie. Melodie zoals te horen in het gestroomlijnde Staving Off Truth, dat erg catchy klinkt en je spontaan doet vergeten dat het lied toch ruim 10 minuten op de klok zet.

Om echte verandering te signaleren in het totaalplaatje van Elder moeten we focussen op de subtiele elementen die vooral op de rustmomenten te horen zijn: plotseling opduikende pedalsteel, theremin en sfeervolle keyboard-ondersteuning. Het zijn “knipper-1-keer-met je ogen” en je mist het momentjes, maar bij een zorgvuldige luistersessie vallen ze zeker op. Het zijn elementen die de muziek stiekem van meer diepte voorzien, zonder dat ze ook daadwerkelijk een hoofdrol opeisen.  Zo worden de rustmomenten wat interessanter, terwijl  ze anders ernkel aanwezig waren als adempauze voor het beukwerk. Qua songstructuren wordt vooral later op het album geëxperimenteerd. Zo kent Blind in het begin invloeden van rafelige lo-fi muziek en klinkt de zang alsof het is opgenomen in een galmende badkamer. Compleet anders  is het instrumentale lied Sonntag, dat opeens stevige krautrocksferen oproept, waar juist de pedalsteel, toetsen en theremin domineren.

De band vernieuwt dus niet zozeer, maar verdiept hun muziek door meerdere, nieuwe lagen toe te voegen. Ook laat het album een meer gebalanceerd totaalgeluid horen zonder dat het afdoet aan de kwaliteit. Zo klinkt Reflections of a Floating World perfectionistisch en “af”. Gelukkig blijft het wel zeer rauw, losjes gespeeld en spannend. Knappe prestatie.



  1. Sanctuary
  2. The Falling Veil
  3. Staving off Truth
  4. Blind
  5. Sonntag
  6. Thousand Hands