×

Nieuws

29 augustus 2018

Zomerhit 2018: Le Festival d’été de Québec

Geschreven door: Dick Hovenga

Hoe mooi om aan het einde van de zomer terug te kijken op waar onze harten sneller van gingen kloppen. Natuurlijk was daar als derde Le Festival d’été de Québec, een voor ons volledig nieuw festival met een heel divers programma, dat van jazz, klassiek getint naar pop, alternative en rock duikt. Met een hoofdpodium, prachtig gelegen in het park bij de rivier, en een capaciteit van 80.000 mensen als immense trekker.

Quebec ligt ruim 2 uur rijden in de auto (3 uur met de trein) van het zuidelijker gelegen Montreal vandaan. Het is een prachtige groene stad die in bepaalde buurten oogt als een groot dorp, wat het natuurlijk niet is. Quebec heeft 715.000 inwoners met alle buitenwijken erbij. Het hoofdpodium is dus eigenlijk bizar groot, zou je denken. Niet dus… Bij de concerten van Neil Young, Foo Fighters, maar ook iemand als Shawn Mendes was het veld volledig vol. En van die 80.000 mensen, werd me verteld, komt 90% ook echt uit Quebec. Wat een liefde voor muziek hebben ze daar!

Le Festival d’été de Québec is gesitueerd in een ruime straat lopend van een moderner gedeelte aan het park richting de oude stad. De podia liggen aan weerszijden van die straat. Waar het hoofdpodium dus 80.000 plekken heeft is het tweede podium gelijk een stuk kleiner met 10.000 plekken, maar nog steeds een erg mooi formaat. Diverse andere kleinere podia liggen daar dan omheen. En het programma is er prachtig op afgesteld. Ook hier weer genoeg open podia om het publiek, dat geen geld aan tickets voor concerten van bekendere acts wil uitgeven, een mooie mogelijkheid te geven van de fijne concerten van het festival te genieten. En natuurlijk is daar ook nog Le Petit Champlain, een jazzclub in het alleroudste en meest sfeervolle stuk van de oude stad.

Neil Young & Promise of the Real

Met grote acts als Neil Young, Foo Fighters, Dave Matthews Band, The Weekend en Shawn Mendes is er van jong tot oud heel veel moois te ontdekken. Maar juist ook op het tweede podium bleek er veel moois te spelen: Jane Birkin met een 60-koppig orkest, M. Ward en The War on Drugs om er maar een paar te noemen. En natuurlijk ook de erg fijne kleinere optreden als dat van Shai Maestro Trio (met de composities van de nieuwe plaat), Lizz Wright en Melanie de Biasio. Het maakt Le Festival d’été de Québec een fijn divers festival dat verschillende leeftijdsgroepen samenbrengt.

Le Festival d’été de Québec duurt net als Montreal Jazz een dikke week en heeft een mooie spreiding waardoor er heel veel concerten gezien kunnen worden. Daarnaast zijn de kaarten voor de concerten heel betaalbaar. Quebec is ook nog eens een geweldige stad om te ontdekken. De stad lijkt opgedeeld in verschillende buurten, die allen even sfeervol zijn en vol restaurants en bars zitten. Zeker niet het volop gepromote oude centrum is dus, hoe prachtig mooi ook, de plek om heen te gaan. En er zijn vele groene plekken om doorheen te wandelen of te liggen (het weer was gedurende het festival buitengewoon!).

Voor frequente bezoekers van North Sea Jazz festival, Gent Jazz of Jazz Middelheim die reisvaardig zijn is Le Festival d’été de Québec net als het eerder genoemde Montreal Jazz en Südtirol Jazzfestival Alto Adige even wat heel anders. En een ongelooflijke aanrader.

Le Festival d’été de Québec 2018: