×

Nieuws

21 april 2017

Zeer compleet boek over Prince en zijn NL connectie op komst

Geschreven door: WiM Redactie

Prince: The Dutch ExperienceVandaag, 21 april, is het een jaar geleden dat Prince overleed. Zijn dood schokte de wereld en niet in het minst duizenden Nederlandse muziekliefhebbers. Want Prince had ‘iets’ met Nederland en die liefde was wederzijds. Die band tussen Prince en hondstrouwe Nederlandse achterban staat centraal in het 300 pagina’s tellende boek Prince: The Dutch Experience van onze eigen journalist Edgar Kruize.

Prince had iets met Nederland en Nederland had iets met Prince. In de ruim drie decennia waarin hij de Lage Landen bezocht was zijn bezoek steevast doordrenkt van mysterie, opwinding, geruchten en muzikale magie. Prince: The Dutch Experience verteld het verhaal aan de hand van interviews, ooggetuigenverslag, research en meer, de verhalen achter de staatsbezoeken van His Royal Badness en uiteraard ontbreken ook de samenwerkingen met Nederlandse artiesten, platenlabels, promotors en ontwerpers niet.

Het schrijven van Prince: The Dutch Experience was een levensklus waar journalist Edgar Kruize al vijftien jaar af en aan mee bezig was. Door de plotse dood van de hoofdpersoon is het afrondingsproces in een stroomversnelling geraakt, al had hij het manuscript aanvankelijk bijna weggegooid. Pas enkele weken na Prince zijn dood kwam het besef dat het boek juist nu afgemaakt moest worden. Wij zijn er supertrots op om Edgar tot onze vaste kern journalisten te mogen rekenen. Zijn bijdragen voor Written in Music getuigen immer van grote kennis, interesse en liefde voor muziek. Zijn liefde voor Prince heeft al tot heel veel heel mooie stukken geleid. Wij mochten op voorhand al twee hoofdstukken uit Prince: The Dutch Experience lezen en onze hoge verwachtingen werden geheel ingelost. Het is een heerlijk leesbaar en zeer compleet boek geworden. Feiten, gebeurtenissen en anekdotes wisselen elkaar fraai af in een boek dat gewoonweg niet weg te leggen is. Dat er niemand is die dit boek beter had kunnen schrijven wisten wij al en is nu dus bewezen!

Prince: The Dutch Experience vertelt op chronologische wijze, voorzien van veel uniek beeldmateriaal en gelardeerd met mooie anekdotes van direct betrokkenen, het volledige verhaal van Prince en/in Nederland. Van de eerste moeizame stappen in Paradiso, tot de laatste triomftocht in de Ziggo Dome. Hoe druk was het nu echt bij zijn Europese podiumdebuut in 1981? Hoe ging het er aan toe tijdens de filmopnames in Ahoy in 1987? Wat gebeurde er precies die legendarische zomernacht in het Paard van Troje in 1988? Wat was nu toch de kift met Ivo Niehe? Waarom wilde Prince Nederlands publiek bij een Duits optreden? Hoe gedroeg hij zich in de hotels waarin hij verbleef? Voorspelde Prince in Utrecht echt de aanslagen van 11 september 2001?

Het boek ligt begin mei in de winkels, maar is via voorintekening nu al te bestellen via permafrostpublishers.com.