×

Nieuws

20 november 2011

World Sessions met excentrieke Gabby Young & Other Animals

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: World Connectio

Het rondreizende muzikale circus van de Britse redhead Gabby Young en haar swingende band Other Animals is zinnenprikkelend in alle opzichten. Voor je een noot hebt gehoord van de potpourri van balroomswing, ragtime jazz met een mespuntje Balkan, ben je al verkocht door de theatrale sfeer en uitdossingen. Diva Young – van oorsprong operazangeres – heerst als een burleske ceremoniemeesteres over haar vaudeville geboefte. Haar doorleefde, melancholische stem kan alles en het achtkoppige ensemble volgt op de voet met een bijzonder instrumentarium, waaronder trompet, trombone, piano en klarinet. Onwillekeurig komen invloeden uit de gypsy folk, pop, rock, jazz, big band, cabaret en soul voorbij, soms ingetogen maar meestal explosief is. Zelf noemen ze hun muziek ‘Circus Swing’ wat het geheel samenvat.

Deze achtmansformatie, naast Gabby bestaande uit haar partner en multi-instrumentalist (en Revere-zanger) Stephen Ellis, Rory Shaw (trompet), jongste aanwinst Yusuf Narcin (trombone), Adam Lucas (drums), Jim Hurt (dubbelbas), Charlie Wren (clarinet) en Rosa Conrad (accordeon), heeft in korte tijd al veel indruk gemaakt.

Hun eerste album We’re All In This Together was zo’n internetsucces, dat een grote distributiedeal volgde en de cd direct werd getipt door de Engelse media met o.a. een optreden op Glastonbury als gevolg en inmiddels wereldwijde tournees. Ook in Nederland bleef ze niet onopgemerkt: Giel Beelen (3FM) vond dat “dit folky feestje thuishoort op Lowlands.”  Dat advies is ter harte genomen want de groep toert in november en december door heel Nederland.

World Sessions concerten beginnen met een film over, een interview met en een optreden van de artiest. Na afloop is er een meet & greet en een dj-set. De presentatie is in handen van J.P. Fischer.

World Sessions tournee:

Kijk hieronder naar de video van We’re All In This Together: