×

Nieuws

15 maart 2013

World Beat van Lucas van Merwijk

Geschreven door: Rik van Boeckel

World Beat. World Rhythms for Drumset is een drumboek van Nederlands bekendste latin- en jazzdrummer Lucas van Merwijk die oprichter en bandleider is van groepen als de Cubop City Big Band, het wereldpercussie ensemble Drums United en Van Merwijk’s Music Machine. Daarnaast wordt hij als drummer vaak gevraagd door andere groepen zoals het internationaal hoog aangeslagen Nueva Manteca.

Door al deze ervaringen heeft hij een geheel stijl eigen ontwikkeld, een mix van Cubaanse, Braziliaanse en Noord Amerikaanse ritmes. Kenmerkend voor zijn spel is zijn weergaloze techniek en zijn percussieve geluid. In World Beat heeft Van Merwijk een hele rits ritmes verzameld die hij heeft opgedaan tijdens muzikale ontmoetingen met musici uit Zuid Amerika, Afrika, Oost-Europa en Arabische landen. In World Beat staan veel uitgeschreven ritmes en dus geen hele beschouwingen met achtergrondinformatie. Van Afro-Cubaanse tot Turkse ritmes, van Afrobeat tot flamenco en nog veel meer. Er staan ritmes in die ook voor beginnende drummers goed te begrijpen zijn, andere zoals de complexe bata ritmes uit Cuba zijn bedoeld voor gevorderde drummers. Het was Van Merwijk’s doel het boek praktisch te houden en alle ritmes die erin staan zijn gespeeld in live situaties.

World Beat is zeer overzichtelijk ingedeeld in South America & Caribbean Islands, Africa en Europe. De eerste is het meest uitgebreid: ritmes van Cuba, Curaçao, Martinique, Peru, Puerto Rico, Uruguay, Dominicaanse Republiek, Trinidad, Venezuela, Colombia en Brazilië komen aan bod, Cuba en Brazilië het meest uitgebreid. Van Merwijk heeft in vele salsa-en latinbands gespeeld begin jaren 80. Zijn daarop volgende bezoeken aan Cuba hebben hem een schat aan ritmische informatie opgeleverd. Hij schreef alle Latin ritmes in dit boek in het clave patroon.

Hij heeft de van de Buena Vista Social Club bekende son uitgeschreven voor drum, in verschillende variaties terwijl die stijl gewoonlijk niet met drums wordt gespeeld. En daarna gaat het verder: van rumba guaguancó, salsa, songo tot timba, chacha en het folkloristische carnavalsritme comparsa. Ook geeft Van Merwijk coördinatie-oefeningen die zeer nuttig zijn bij het spelen van Cubaanse ritmes. Er komen van andere eilanden bekende ritmes voorbij als merengue, zouk, calypso en soca, alles uitgeschreven voor drums. De cumbia van Colombia staat er ook in en ik zei het al: Brazilië is met samba, afoxé, samba batucada, samba reggae, maracatu en frevo ook redelijk uitvoerig. Drummers kunnen met dit boek zeker jaren vooruit.

Spelend met sabar- en djembéspeler Aly N’Diaye Rose uit Sengegal ontdekte Van Merwijk de rijkdom van Senegalese sabarmuziek en van West-Afrikaanse muziek in het algemeen. De vele 12/8 ritmes en de polyritmiek van deze muziek vereisen een bijzondere aanpak bij het drummen. Van Merwijk heeft partituren voor West-Afrikaanse 6/8, afrobeat en highlife uitgeschreven als mede sabargrooves en 6/8 grooves uit Ivoorkust. Tot slot volgen er ritmes uit Noord-Afrika (chaabi bv), de Balkan (Bulgarije), Turkije en Spanje. De flamencoritmes die gewoonlijk op cajón worden gespeeld, schreef Van Merwijk uit voor drums.

Dit is echt een boek voor drummers met grote interesse in wat ik maar noem wereldritmes. Het is geweldig dat Van Merwijk dit met hen wil delen. Een volgende stap zou een cd kunnen zijn waarop alle ritmes en variaties te horen zijn.