×

Nieuws

18 oktober 2015

Weer Queen voor onder de Kerstboom

Geschreven door: Edwin Wendt

Label: Parlophone

De ‘erven Queen’ verwennen de oude fans behoorlijk de laatste tijd. Net als in de jaren zeventig is het weer elk jaar ‘pakjesavond’ rond de feestdagen. Zoals Sheer Heart Attack, A Night At The Opera en A Day At The Races veertig jaar geleden keurig op tijd verschenen voor de Kerstman en Sinterklaas, was dat vorig jaar het geval met de officiële uitgave van Queen At The Rainbow, een luxe uitgave van twee concerten die Queen in 1974 gaf in het Londense theater. Was dat het jaar dat de groep voor het eerst echt naam begon te maken, 1975 was het jaar van de wereldwijde doorbraak dankzij Bohemian Rhapsody. Hoewel….de Verenigde Staten zouden nog een jaar of vijf de kat uit de boom blijven kijken.

De tour van 1975 begon in november 1975 en was gewijd aan de promotie van het vierde Queen-album A Night At The Opera werd afgesloten op Kerstavond in de Hammersmith Odeon. Een show die rechtstreeks werd uitgezonden door de BBC-televisie. Dat optreden, met vijftien eigen songs van de vier eerste albums plus enkele rock ‘n’ roll covers, verschijnt nu als A Night at the Odeon – Hammersmith 1975 op CD, dubbel-LP, DVD en Blu-Ray. In de luxe versie van de box is bovendien een korte documentaire bijgevoegd, waarin toenmalig presentator Bob Harris van The Old Grey Whistle Test terugkijkt met overlevende Queen-leden Roger Taylor en Brian May. Ook zijn drie songs te zien van de Japanse tour in 1975 van Queen.

Omdat het concert van Queen destijds rechtstreeks werd uitgezonden op zowel de BBC-televisie als de BBC-radio, liepen heel wat tape- en videorecorders mee. Het wemelt dan ook van de bootlegs van dit concert. Als de restaurateurs hun werk goed hebben gedaan, behouden die nu alleen nog een functie als curiosum.

Het hele Hammersmith Odeon-pakket verschijnt op 20 november.

Daarna is het (hopelijk) anderhalf jaar wachten op opnieuw een historisch belangrijk Queen-concert. Als in 2017 ook het Hyde Park-concert van 6 juni 1977 een gedegen officiële reissue krijgt, is de Queen-live-catalogus volledig. Concertmateriaal uit de periode 1978-1986 verscheen de afgelopen jaren al.