×

Nieuws

10 oktober 2014

Waarom wij van The Gloaming houden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Real World Records

Absoluut één van die albums dat dit jaar grote ogen gaat gooien voor de jaarlijst is het gelijknamige debuut van het Iers/Amerikaanse The Gloaming. In één adembenemende trip worden folk en jazz (en zoveel meer) vermengd tot een geweldig geheel.

De band bestaat uit louter topmuzikanten (Martin Haynes op fiddle, de uit New York afkomstige pianist Thomas Bartlett (aka Doveman), de uit Chicago afkomstige gitarist Dennis Cahill, hardanger/fiddle speler Caoimhin Ó Raghallaigh en de Ierse zanger Iarla Ó Lionaird, vooral bekend om zijn werk met het legendarische Afro Celt Sound System) die allen via andere gezelschappen of solo hun sporen allang verdiend hebben. Eigenlijk mag je The Gloaming dus een supergroep noemen dus. Een groep muzikanten die de optimale vrijheid genomen hebben om binnen hun samenwerking te breken met alle vastgeroeste ideeën over wat jazz of folk is.

Hun debuut The Gloaming is één van de muzikale hoogtepunten van het jaar en wij kunnen niet wachten totdat de band eindelijk weer ook in  België (Brugge op 7 november) en Nederland (Bimhuis, Amsterdam op 8 november) komt optreden. De beelden hier bijgesloten maken ons verlangen alleen maar duidelijker.