×

Nieuws

12 september 2017

Waarom wij van Phronesis houden

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Edition Records

Op vrijdag 22 september speelt Phronesis in de jazzzaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Een mooie reden om onze liefde voor het vooraanstaande jazztrio maar weer eens te openbaren.

Al ruim twaalf jaar lang zijn wij grote fans van Phronesis. Niet alleen omdat bassist Jasper Høiby, drummer Anton Eger en pianist Ivo Neame geniale muzikanten zijn maar ook omdat ze zo ontzettend veel drive hebben en een ontzettende honger naar muzikale uitdagingen.

De Deense meesterbassist Høiby richtte de band op na een goed gesprek met de Londense pianist Ivo Neame terwijl ze samen op de Royal Academy of Music zaten. Al snel werd de Zweedse drummer Anton Eger (die in het Phronesis ontstaansjaar ook de band Jazzkamikaze begon) gevraagd om het trio te complementeren. Met Organic Warfare (2007) en Green Delay (2009) maakten ze indruk maar het was met het album Alive een jaar later, met als gast de New Yorkse Mark Guiliana op drums, dat ze groots in zicht kwamen. Met het daarop volgende Walking Dark (2012), een ode aan Høiby’s ongeneeslijk zieke zus die ondertussen haar zicht verloren had, ging het trio indrukwekkend verder.

Vanaf het daarop volgende album Life To Everything werden zaken anders. Tot dat moment was het vooral Høiby geweest die de composities voor het trio schreef maar vanaf Life To Everything werd er in een drievorm geschreven. Elk van de muzikanten levert steeds drie composities voor elk album aan. Het bleek een meesterlijke stap. Life To Everything was een waar eigentijds meesterwerk waarop elke muzikant met de allerbeste composities aankwamen. Een album waar opvolger Parallax, hoe briljant ook weer, net niet overheen kon. The Behemoth, gemaakt met het Frankfurt Radio Big Band in de studio, na een jaar eerder een zeer succesvol concert tijdens de London Jazz Week gegeven te hebben, bleek even de juiste tussenstap. Fraai met orkest verrijkte opnamen!

Dat wij Phronesis optimaal volgen heeft niet alleen te maken met het feit dat we een groot jazzhart hebben en hun albums al jaren lang tot het allerbeste binnen de jazz behoren maar zeker ook omdat de mannen van Phronesis naast dat ze ongelooflijk muzikaal zijn hartverwarmende persoonlijkheden hebben. Typisch zo’n band die na een concert super benaderbaar zijn en naast het tekenen van een album ruim te tijd nemen met je te praten. Wij houden van Phronesis en met elke reden denkbaar.