×

Nieuws

25 april 2014

Waarom wij van Luaka Bop houden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Luaka Bop

Als er één label is dat ons al 25 jaar optimaal verbaast is het het door David Byrne opgerichte en door Yale Evelev gerunde Luaka Bop uit New York. Opgezet om de door Byrne gemaakt tapes vol Braziliaanse muziek ook op vinyl en CD voor meer ‘vrienden’ toegankelijk te maken, bouwde het label over 25 jaar met nog meer uitstekende en immer supercoole Braziliaanse, Cubaanse en Aziatische verzamelaars, alsmede prachtacts als Jim White (Wrong-Eyed Jesus), Susanna Baca en nieuwe werk van Tom Zé, Los Amigos Invisibles, Javalin en Zap Mama, een rijke catalogus op.

Met de briljante Tim Maia compilatie Nobody Can Live Forever en het vorig jaar uitgebrachte, geweldig ontvangen, Who is William Onyeabor? en een geweldige reeks concerten als ode aan de man wordt het 25 jarig jubileum meer dan fantastisch gevierd. Dat deze laatste twee verzamelaars flink wat tijd in beslag namen om samen te stellen en de rechten ervan vrij te krijgen, nemen de mannen van Luaka Bop (voor de dagelijkse zaken zijn daar Yale Evelev en Eric Welles Nyström) voor lief. Al hun liefde voor muziek ligt in deze albums.

De prachtdocumentaire Fantastic Man geeft aan hoe interessant en tegelijkertijd moeilijk het was om Who is William Onyeabor? voor elkaar te krijgen.