×

Nieuws

21 februari 2019

Videopremiere Breath van Unifony

Geschreven door: WiM Redactie

unifony22

Vorig jaar verscheen het opvallend sterke debuut van Unifony, een band gevormd door Minco Eggersman en Theodoor Borgen met jazztrompettist Mathias Eick als los/vast bandlid erbij.

Wij schreven: Unifony is een album dat in composities een fraaie opbouw laat horen tegelijk als een coherent album klinkt. De composities vloeien erg mooi in elkaar over, qua sfeer en opzet en het spel van de muzikanten is sterk. Je kunt aan alles horen dat de ruimte en tijd om deze muziek te maken optimaal was en er goed is nagedacht over hoe de composities het best tot hun recht zouden komen. Een album dat het beste werkt als je het in zijn geheel beluisterd zonder bijklanken.

Vandaag hebben wij de première van Breath. Daarover had de band dit te zeggen: ‘Breath gaat over klank, over verbeelding, over zoeken en vinden. In het proces waarin Unifony ontstond spelen deze woorden een belangrijke rol. De vriendschap en zoektocht vinden hun klank in Unifony en Breath is daarvan een spannend en ‘beeldend’ voorbeeld. De titel Breath associeert met het gevoel dat je kunt hebben wanneer je – als je een berg beklommen hebt of een andere inspanning hebt geleverd – even op adem komt en om je heen kijkt. Het bewust worden van je ademhaling en hartslag is wat wij vonden in deze track.

Deze video is een beeldend verslag van onze reis naar London om daar Unifony te mixen met de befaamde producer/engineer Phill Brown die onze taal lijkt te verstaan. De beelden van de kerk (St Pauls Cathedral) in het begin zijn gemaakt nadat we daar een Evensong hadden meegemaakt. Een bijzondere ervaring waarin klank, muziek en spiritualiteit samenkomt. Een mooie aftrap voor de week die volgde. We dompelden ons onder in de ervaring van Phill in het creëren van een analoog en spannend klankbeeld waarbij de specifieke kracht van onze muziek en klank naar voren werden gehaald en het allemaal samen is gekomen.’