×

Nieuws

01 oktober 2019

Video premiere El Carretero van Guillermo Portabales

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: World Circuit

Als voorloper op het verzamelalbum El Carretero van Guillermo Portabales dat op vrijdag 4 oktober verschijnt, verschijnt de gelijknamige titeltrack vandaag in ene erg mooi geanimeerde lyric video.

Het is een uitstekende voorloper van het album dat reeds in 19996 via het voorname World Circuit op CD verscheen en de fraaie carrière van Portbales, die vooral in de jaren zestig tot Cubaans muzikaal legende uitgroeide, vastlegde. De uitgave die vrijdag in de winkels komt te liggen is die op 180 grams vinyl. Natuurlijk, zoals we van het label gewend zijn, in prachtig artwork verpakt.

Guillermo Portabales was een muzikant die met zijn door de Cubaanse guajira rhythm geïnspireerde gitaarspel, een geheel eigen wat lomere versie, en zang meehielp deze muzikale stroming zeer populair te maken.  Hoewel geboren op Cuba werden Portabales’ songs enorm populair in zowel Noord als Zuid Amerika. De afgelopen jaren, opvallend genoeg, ook in West Afrika.

El Carretero, een van zijn bekendste songs, is door vele muzikanten opgenomen waaronder Orchestre Baobab en Cheikh Lô. De sound van Portabales was tevens van grote invloed op de muzikanten die later als de Buena Vista Social Club furore maakten. Op hun gelijknamige, miljoenen  verkopende gelijknamige, album stond ook een versie van die bekende Portables song.