×

Nieuws

07 december 2020

Vernieuwende EP van Kypski: Solidary Confinement

Geschreven door: Edwin Hofman

Kypski - Solidary Confinement

Het is altijd mooi om te horen als muzikanten zich blijven ontwikkelen en hun publiek na jaren nog kunnen verrassen met spannende nieuwe geluiden. Thomas Elbers (Kypski) maakte natuurlijk naam met het bruisende C-mon & Kypski, een collectief dat tussen grofweg 2000 en 2010 vanuit een hiphop- en turntablism-basis een kleurrijk en muzikaal breed oeuvre opbouwde en dat live ook helemaal kon waarmaken. Hierna liepen de muzikale samenwerkingen van Kypski flink uiteen: van Caro Emerald tot strijk- en saxofoonkwartetten. De draaitafel bleef hierin een constante.

De afgelopen jaren hield Kypski zich bezig met het uitbrengen van solomateriaal – waaronder het album Wreck Fader – prikkelende elektronische muziek waarbij de invloeden uit de hiphop net zo zwaar leken te wegen als die van de experimentelere elektronica. Een volgende stap was het koppelen van de draaitafel aan de synthesizer: ‘syntablism’. Zo kon Kypski middels een draaitafel en mixer geluid creëren of manipuleren met een modulaire synthesizer. Dit was een volledig nieuwe techniek, een techniek die nu centraal staat in zijn werk.

Het is mooi om te horen hoe alle muzikale bagage van de afgelopen twintig, vijfentwintig jaar, en vooral de recente ideeën en daaruit voortvloeiende ontdekkingen en creaties, hebben geleid tot de mooie, compacte ep Solidary Confinement (goede titel ook); een werkstuk dat gevoelens van afzondering én samenwerking combineert.

Op Ouverture komen ambient, electro, synthesizer en krautrock samen in een mooie uitgebalanceerde sfeermaker die niet alleen weldadig aanvoelt maar die ook prikkelt en schuurt. De saxofoon van Benjamin Herman kleurt hierna de titeltrack, een elegant en hemels stuk dat bovendien een mooie, geraffineerde drive kent. Op Kyppschwinger trekt Kypski abstracte, scherpere sferen op. De muziek gaat hier in de richting van het Britse Autechre, al decennia lang een van de spannendste acts op het Engelse Warp label; drukke maar verfijnde patronen en ritmiek, vervlochten met tragere, stemmige melodielijnen. Wederom een sterke track. Een base kick als een hartslag stuwt Cellonely van onderaf voort; het is een robuustere track, met verrassende muzikale kronkels en patronen. Even poëtisch als industrieel.

Iedere track op deze ep heeft een volwaardige video en de vier nummers laten zich het best achter elkaar bekijken en beluisteren. Het levert een mooie ervaring op. Binnen het grote aanbod aan nieuwe elektronische muziek is Solidary Confinement, vooral door de bagage en skills van zijn maker, een stuk interessanter en oorspronkelijker dan de overgrote meerderheid.