×

Nieuws

11 september 2017

‘Verloren’ album van legende Hermeto Pascoal uit op vinyl

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Far Out Recordings

Het in 1967 opgenomen album Viajando Com O Som dat de Braziliaanse legende Hermeto Pascoal met zijn Grupo Vice Versa opnam, gaat dan toch eindelijk op vinyl verschijnen. Natuurlijk is het in Londen gevestigde Far Out Recordings het label die dat gaan doen. Op 11 november ligt het album in de schappen. Het is de eerste keer dat het album op vinyl verschijnt.

Het album heeft een legendarische status gekregen over de decennia. In de late jaren 70 roemde jazzgrootmeester Miles Davis het album en hij noemde daarbij Pascoal ‘the most impressive musician in the world’. Zo zeg, die kun je in je zak steken! Zo complimenteus was Miles nu ook weer niet…

De opnamen van het album zijn volledig opgepoetst en naar deze tijd getrokken. Het album zal nu onder de nieuwe titel Hermeto Pascoal & Grupo Vice Versa – Viajando Com O Som (the lost ’76 Vice Versa Studio Sessions) worden uitgebracht.

Hermeto, die bekend stond als ‘O Bruxo’ (the Wizard), nam het album met een geweldige groep muzikanten in twee dagen op in Rogério Duprat’s Vice Versa Studios in São Paulo. Het album kent maar vier composities, maar dat zijn dan wel alnge improviatievolle stukken die freejazz combineren met de vrije Bailiaanse muziek en jazzgeest. Met Naast Pascoal Zé Eduardo Nazario op drums, Zeca Assumpção op bas, Lelo Nazario op elektrische piano), Mauro Senise, Raul Mascarenhas en Nivaldo Ornelas op sax, Toninho Hortap gitaar en Aleuda Chav op zang.

Het album werd opgenomen in een meest experimente periode in Hermeto’s carriere en het album laat een band horen met indrukwekkende kwaliteiten die onder Hermeto’s leding en zijn revoltionaire visie toto duizelingwekkende hoogten komt en een onwaarachtig grote invloed hadden op de muziek die na hen zou komen.

Hieronder kun je alvast het indrukwekkende sluitstuk Casinha Pequenina van het album horen.

 https://www.youtube.com/watch?v=UM-AQbmcUn4

Tracklisting Viajando Com O Som (the lost ’76 Vice Versa Studio Sessions):

  1. Dança do Pajé
  2. Mavumvavumpefoco
  3. Natal (Tema Das Flutas)
  4. Casinha Pequenina