×

Nieuws

24 mei 2014

Verbeterde heruitgave van Deep Purple’s Made In Japan

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Universal

Vraag een rocker boven de veertig naar zijn of haar favoriete albums en tien-tegen-één dat hij of zij een of meer dubbel live albums noemt. Liefhebbers van het genre schudden achteloos het hele rijtje uit hun mouw; Strangers In The Night van UFO, Live And Dangerous van Thin Lizzy, Life After Death van Iron Maiden, Alive en Alive II van Kiss, One Night At Budokan van Michael Schenker Group, The World’s A Stage en Exit Stage Left van Rush Tokyo Tapes van Scorpions en One More From The Road van Lynyrd Skynyrd. Die hele reeks begon met Deep Purple’s Made In Japan, een klassieker van de bovenste plank af. De live uitvoeringen op dat album overtroffen de studioversies en bevatten fraaie staaltjes muzikaal vakmanschap.

Deep Purple had in Ian Paice een uitstekende drummer en in Roger Glover een goede bassist, maar het waren de twee muzikanten van de buitencategorie die de show avond aan avond steelden; toetsenist en orgelspeler Jon Lord (was er ooit een betere?) en gitarist Ritchie Blackmore. Hun capaciteiten tilden de band naar een voor die tijd naar ongeëvenaarde hoogten. Zanger Ian Gillan zong en gilde destijds op de toppen van zijn kunnen en deed in geen enkel opzicht onder voor zijn bühnepartners.

Het originele album bevat fantastische uitvoeringen van Highway Star, Child In Time (al sinds mensenheugenis in de hoogste regionen van de top 2000), het liedje met de beroemste riff aller tijden: Smoke On The Water, The Mule, Strange Kind Of Woman en waanzinnige vertolkingen van Lazy en Space Truckin’. Ruim veertig jaar na de originele release (1972) klinkt Made In Japan nog altijd goed. De klassiek georiënteerde hardrock is inmiddels enigszins gedateerd, maar zeker niet oubollig. Eind jaren negentig verscheen als eens een geremasterde versie van dit album, maar deze versie gaat daar met gemak overheen. Geluidstechnisch klinkt het album beter, het bevat meer nummers, meer informatie en is voorzien van het originele, goudkleurige hoesontwerp.

Deep Purple speelde in augustus 1972 twee avonden in Osaka en een avond in Tokio en liet de tapes meedraaien. Waar vorige versies slechts enkele toegiften bevatten, heeft deze jubileumversie ze allemaal. Black Night (driemaal), Speed King (tweemaal) en Lucille (eenmaal). Naast de dubbele cd versie is er ook een super deluxe versie met de concerten op vinyl, cd’s, een DVD en een dik boekwerk vol foto’s. Na de super deluxe uitvoering van Machine Head kunnen de fans dus opnieuw de portemonnee trekken voor de meest complete en best klinkende versie van deze klassieker.

Tracklisting Made In Japan

Disc: 1

 1. Highway Star
 2. Child In Time
 3. Smoke On The Water
 4. The Mule
 5. Strange Kind Of Woman
 6. Lazy
 7. Space Truckin’

Disc: 2

 1. Black Night (Osaka, 15 augustus 1972)
 2. Speed King (Osaka, 15 augustus 1972)
 3. Black Night (Osaka, 16 augustus 1972)
 4. Lucille (Osaka, 16 augustus 1972)
 5. Black Night (Tokio, 17 augustus 1972)
 6. Speed King (Tokio, 17 augustus 1972)