×

Nieuws

05 mei 2014

Unieke Serge Gainsbourg-tribute in Concertzaal Tilburg

Geschreven door: WiM Redactie

Op 14 juni 2014 vindt in Concertzaal Tilburg een tribute plaats aan de Franse zanger/componist Serge Gainsbourg. De tribute is een project van zanger en multi-instrumentalist Mick Harvey, die veel met Nick Cave heeft samengewerkt. Harvey bracht in de jaren negentig twee veelgeprezen albums uit met songs van Gainsbourg. Deze albums worden nu opnieuw uitgebracht en naar aanleiding daarvan toert Harvey door Europa en Amerika. Harvey’s vrouwelijke duetpartner bij dit unieke en eenmalige concert in Tilburg is de Nederlandse zangeres Janne Schra, die daarmee in de voetsporen treedt van Brigitte Bardot en Jane Birkin, Gainsbourg’s muzen in de jaren zestig en zeventig.

Aanleiding van de tournee is de re- release van Intoxicated Man en Pink Elephants van Mick Harvey, albums die hij oorspronkelijk in de jaren negentig uitbracht en die destijds op veel positieve respons konden rekenen. De release vindt plaats op 7 april 2014, op de kop af de 86ste geboortedag van Gainsbourg, die in 1991 overleed aan een hartaanval. Concertzaal Tilburg is de locatie voor het enige Benelux-optreden van de tournee.

Serge Gainsbourg is zonder meer een van de belangrijkste Franse artiesten van na de Tweede Wereldoorlog. Lust, drank, paranoia en een fascinatie voor de cultuur van de Verenigde Staten waren terugkerende thema’s in zijn werk, dat nog steeds door veel artiesten wordt uitgevoerd. Gainsbourg omspande met zijn repertoire de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig, incorporeerde als een van de eerste Franse artiesten jazz-, Carïbische en reggae-invloeden in zijn werk en gold tekstueel als taboedoorbrekende vernieuwer van het chanson.

In de kleurrijke jaren zestig en zeventig was Gainsbourg niet alleen beroemd door zijn hits en conceptalbums, maar ook vanwege zijn stormachtige verhoudingen met Brigitte Bardot en Jane Birkin. Met de laatste kreeg hij dochter Charlotte Gainsbourg, inmiddels zelf een gevierd zangeres en actrice.

Mick Harvey werkte sinds de jaren zeventig met Nick Cave en gold lang als de ruggengraat van diens Bad Seeds. Harvey bracht in de loop van de jaren een aantal soloalbums uit die veel waardering kregen van critici en pop-connaisseurs. Van jongs af aan al gefascineerd door Gainsbourg, werkte Harvey halverwege de jaren negentig een aantal Engelstalige interpretaties uit van het werk van de Franse zanger. ‘Zo’n groot schrijver vertalen is echt een mijnenveld. Bij het vertalen verlies je vaak wat van rijm, het metrum of de betekenis van de teksten, maar ik heb bovenal geprobeerd de hoekige in zijn teksten te houden, en zeker ook zijn perverse en tegendraadse invalshoeken.’

Janne Schra zong de afgelopen veertien jaar bij de bands Room Eleven en Schradinova en bracht in 2013 haar eerste soloalbum uit op Universal. Ze werkte de afgelopen jaren samen met zulke uiteenlopende artiesten als Kyteman, De Staat, Kraak & Smaak en Benjamin Herman, en bracht onlangs met het Robin Nolan Trio een CD uit met alternatieve versies van haar eigen nummers waarin de geest van Django Reinhardt rondwaart.