×

Nieuws

02 oktober 2017

Tom Petty: Weer een grootheid overleden

Geschreven door: Dick Hovenga

Vanavond is bekend gemaakt dat muziekgrootheid Tom Petty is overleden. Petty was een fascinerend songschrijver/gitarist, super herkenbare zanger en de dynamische frontman van The Heartbreakers. Hij werd vanochtend bewusteloos in zijn huis in Malibu (Los Angeles) gevonden, er werd een hartaanval geconstateerd en hij werd gelijk naar het ziekenhuis gebracht. Daar mocht hulp helaas niet meer baten. Petty is maar 66 jaar geworden.

Petty had net een zomer met zijn Heartbreakers achter de rug die geëindigd was met drie uitverkochte avonden in de vermaarde Hollywood Bowl in Los Angeles. De tour was opgezet om het feit te vieren dat ze alweer 40 jaar bij elkaar waren. De tour had een bijzondere lading omdat er veel niet eerder gespeelde songs werden gespeeld, waaronder heel veel van het Petty solo meesterwerk Wild Flowers.

Petty is vanaf het allereerste begin een vreemde eend in de bijt geweest. Met zijn eerste albums met The Heartbreakers (waar gitarist Mike Campbell, toetsenman Benmont Tench van het eerste tot het laatste moment deel van uitmaakten), laat jaren zeventig werd hij in Amerika onder de new wave geschaard terwijl zijn songs juist heel erg leunden op The Byrds. Maar hun rafelige manier van spelen, de energie en de stem van Petty sloten mooi op de nieuwe stroming aan. De grote doorbraak kwam voor de band met hun derde album Damn The Torpedoes (1979) met daarop de grote wereldhit Refugee. Het succes van dat album maakte van Petty en zijn band in hun thuisland een grote act.

In de decennia die volgden wist Petty met kleine onderbrekingen steeds weer een miljoenenpubliek te bereiken met superslimme songs die soms zo simpel in opzet waren en tegelijk altijd het juiste emotionele effect hadden. The Waiting, You Got Lucky, I Won’t Back Down en Mary Jane’s Last Dance zijn er daar maar een paar van. Ook als solo artiest nam hij verschillende albums op die soms zelfs nog succesvoller waren. Full Moon Fever (1989) en vooral Wildflowers (1994) waren miljoenenverkopers.

Laat jaren tachtig was Petty een prominent lid van The Travelling Wilburys (naast Bob Dylan, Roy Orbison, George Harrison en Jeff Lynne) die met twee albums de wereld veroverden. Ook wist hij in deze eeuw Mudcrutch, eigenlijk de allereerste groep waar hij in zat en die al leden van The Heartbreakers bevatte, opnieuw tot leven te roepen. Vijf jaar geleden was Petty nog met The Heartbreakers in Nederland te zien. Het was een onvergetelijke avond die maar weer een liet zien en horen hoe fantastisch Petty and The Heartbreakers (wat een prachtig bandnaam blijft dat toch…) nog in vorm staken. Het was een tour na hun voorlaatste gezamenlijke album Mojo (2010), een prima album dat duidelijk hoorbaar het heilige vuur in zich droeg.  Hun laatste album Hypnotic Eye (2014) was al net zo goed. Naast de lange tour die hun 40 jarig jubileum vierde had Petty, nog vol in het leven, enkele maanden geleden net met leden van The Heartbreakers een album met Chris Hillman, een van zijn oude Byrds helden, opgenomen.

Met het overlijden van Tom Petty verliest de muziek wederom een grootheid. Iedereen zal zijn eigen herinnering aan Petty hebben:  wat een prachtig rijk oeuvre laat de man toch achter. Vele prachtsongs te over maar ik kan niet nalaten It’s Good To Be King op te zetten, dat prachtnummer van Wildflowers met dat magistrale en tegelijk emotionele einde, dat live al helemaal episch werd. Al zou het maar voor de tekststrofe ‘It’s good to be king and have your own way. Get a feeling of peace at the end of the day’ zijn. En een muzikale koning, dat was Petty. Wat zullen we hem missen.