×

Nieuws

23 juli 2017

The Songs of Scott Walker BBC proms avond volledig uitverkocht!!

Geschreven door: Dick Hovenga

Het zat er al twee weken aan te komen, de BBC zat nog wat te schuiven met camera standplekken voor de tv-registratie en er werden nog wat extra plekken gecreëerd, maar de Royal Albert Hall is nu definitief volledig uitverkocht. Of beter gezegd: het late avondconcert The Songs of Scott Walker (1967-1970), dat plaats zal vinden op 25 juli als onderdeel van de BBC Proms, en live op 6radio en BBC3 uitgezonden zal worden en 3 dagen later, dus op vrijdag 28 juli op BBC Four op tv (11 uur Nederlandse tijd) te zien zal zijn.

Dat het concert een enorme pers- en publieksreactie zou krijgen was te voorzien. De Britse pers staat er al weken vol mee en ook het grote Mojo magazine (naast Uncut magazine het belangrijkste muziekmagazine ter wereld) spendeerde er een hele pagina aan. Iets wat zeer ongewoon is voor een BBC Proms-avond. 6Radio heeft het afgelopen weekend zelfs als Scott Walker weekend uitgeroepen. Wat een prachtige publiciteit voor een zo bijzondere avond.

Jules Buckley is volledig klaar met de arrangementen en heeft sinds zaterdag in Londen met, eerst het orkest en vervolgens de zangers, flink geoefend. Met dinsdagochtend nog een generale check in de Royal Albert Hall zelf mag dan op de late avond het licht uit en de spot op de muziek van de jonge Scott Walker.

The Songs of Scott Walker 1967-1970 biedt een programma waarbij de songs die Scott Walker opnam voor de albums Scott, Scott 2, Scott 3, Scott 4 en ‘Til The Band Comes In voor het eerst live met een groot orkest gespeeld zullen gaan worden. Met John Grant, Jarvis Cocker, Richard Hawley en Susanne Sundfør staat een prachtverzameling vocalisten op het podium om de vroege songs van Scott Walker naar nieuwe hoogten te zingen.

Het was ruim drie jaar geleden toen Bella Union baas Simon Raymonde en journalist & Written in Music oprichter Dick Hovenga hun liefde voor Scott Walker deelden en vrijwel gelijk het idee ontstond een hommage aan de man te brengen die zo ontzettend veel voor hun muzikale leven betekend heeft. Duidelijk was gelijk dat ze het alleen zouden doen als ze de allerbeste arrangeur(s), het allerbeste orkest, de allerbeste zangers en de zegen van Scott zelf zouden krijgen. Anders zou het project absoluut geen zin hebben.

Een eerste rake aanzet werd gegeven toen Dick zijn vriend Jules Buckley (arrangeur/dirigent van The Heritage Orchestra en Metropole Orkest) over het idee aansprak en deze gelijk super enthousiast reageerde. Dat was een enorm belangrijke schakel. Daarna volgde twee jaar plannen maken en mogelijkheden zoeken om het concert plaats te laten vinden. Simon en Dick vonden genoeg enthousiasme om zich heen maar een finale zet moest gegeven worden.

Deze kwam uiteindelijk op nieuwjaarsdag 2017 toen Jules vertelde dat er binnen het programma van de BBC Proms van aankomende zomer een mogelijkheid was om een hommage aan Scott Walker te doen. Na wat heen en weer mailen en bellen werd uiteindelijk dinsdagavond 25 juli als de meest geschikte datum aan ons toegewezen.

Jules regelde het geweldige Heritage Orchestra en Simon en Dick de vocalisten, wat uiteindelijk met de heftig lange planningen die muzikanten tegenwoordig hebben, moeilijker bleek dan verwacht. Maar de toppers van de wish list maakten data vrij, vereerd als ze waren om de songs van Scott met orkest te kunnen/mogen zingen. Ondertussen was Scott Walker zelf ook optimaal bij het concert betrokken. Super enthousiast als hij is geworden levert hij zijn bijdrage aan alles wat met het concert te maken heeft.