×

Nieuws

29 mei 2018

The Record Man: internationaal project voor bijzondere muziekverzamelaar

Geschreven door: WiM Redactie

the-record-man-tribute-to-ron-kaneIn 2017 stuurde de New Yorkse producer/componist Bob Gaulke naar diverse muzikanten wereldwijd het bericht dat hun gezamenlijke fan, Ron Kane, met ernstige gezondheidsproblemen kampte:

“As you know, Ron has been very sick lately. I’ve been creating a few “Get Well” songs for him with some of his favorite musicians. I was wondering if you might like to get involved.”

Hierdoor ontstonden er interessante muzikale samenwerkingen tussen 30 muzikanten wereldwijd en kwam een bijzonder album tot stand met een diversiteit aan stijlen: The Record Man. Een titel die volledig op Ron Kane slaat want er was geen grotere muziekverzamelaar denkbaar met zo’n eclectische smaak dan Ron. Kane was een fanatiek verzamelaar van zeldzame persingen, cassettes, videos en cd’s van obscure maar ook minder obscure bands en artiesten, bij voorkeur uit landen anders dan Engeland en de VS. Vanaf de jaren tachtig legde hij contacten met vele muzikanten over de hele aardbol. Zo raakte hij bevriend met leden van Split Enz en had hij goede contacten met MAM en de Nits in Nederland. In VS inspireerde hij velen met zijn aanstekelijke enthousiasme.

De muzikanten die aan The Record Man meewerkten zijn heel tevreden maar blijven achter met de vraag wat Ron van het album zou hebben gevonden. Hij heeft het eindresultaat namelijk nooit kunnen horen omdat hij kwam te overlijden voordat het album klaar was. De levendige plaat doet soms denken aan Frank Zappa, een grote held van Kane. Het is eigenlijk niet te horen dat de meeste muzikanten nooit daadwerkelijk tegelijk in dezelfde ruimte actief waren, toen ze hun aandeel aan het album leverden. The Record Man kwam grotendeels via mailwisseling tot stand.

Ook Nederlandse muzikanten werkten aan de plaat mee. En niet de minsten: Tom America (toetsen en bas), Pieter Bon (vocalen), Hans Croon (vocalen en gitaar), Henk Hofstede (vocalen), Fay Lovsky (vocalen en diverse instrumenten), John Nuyten (gitaar) en Marco Raaphorst (gitaar) werkten samen met muzikanten uit Amerika, Australië, Brazilië, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Portugal. Zo zijn Hans Croon en Marco Raaphorst samen te horen op de single van het album: How Can The Human Heart Occur In The Universe? Een nummer waarop Rick Snyder uit Los Angeles, de oude bassist van de legendarische Captain Beefheart and his Magic Band, de geweldige baspartij voor zijn rekening neemt.

Marco Raaphorst, die als gitarist bij dit project betrokken is, heeft een podcast gemaakt van het verhaal achter de single Human Heart. Beluister deze podcast via de link vervormer.nl/aflevering/human-heart.