×

Nieuws

24 juli 2013

The Island Years, dikke boxset van John Martyn, verwacht

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Island

In september zal er een ‘definitieve’ albumbox uit gaan komen van de legendarische singer/songwriter John Martyn. Het bevat al zijn werk uit de periode dat hij bij platenmaatschappij Island onder contract stond. The Island Years, die overigens in een beperkte oplage gaat verschijnen, is het meest volledige retrospectief van een van de meest originele muzikanten die een van de meest langlopende carrières in de muziek had.

Gevat in een LP size hard-back slip case, bevat deze boxset in total 18 discs.

17 CDs bevatten John Martyn’s 12 reguliere albums (London Conversation (October 1967), The Tumbler (December 1968), Stormbringer! (February 1970) (with Beverley Martyn), The Road to Ruin (November 1970) (with Beverley Martyn), Bless the Weather (November 1971), Solid Air (February 1973), Inside Out (October 1973), Sunday’s Child (January 1975), One World (November 1977), Grace and Danger (October 1980), Glorious Fool (September 1981), Well Kept Secret (August 1982), Sapphire (November 1984), Piece by Piece (February 1986) die hij opnam voor Island tussen 1967 and 1987, inclusief de twee John and Beverley Martyn albums uit 1970, en natuurlijk ook het, origineel alllen via mailorder uitgegeven, Live At Leeds.

3 CDs bevatten niet eerder uitgebrachte opnamen, andere versies van bekende Martyn songs, een flink aantal niet eerder te horen songs, de opnamen van 2 complete, nooit eerder uitgebrachte, solo concerten (uit de periode 1972 tot 1977 en de volledige demos’ van het album The Apprentice, het laatste album dat Martyn Island aanbood, maar niet door hen werd uitgebracht. .

Ook in de boxset is een DVD aanwezig met bijzondere tv optredens van Martyn, onder meer bij The Old Grey Whistle Test, Sight and Sound – In Concert, A Little Night Music. Daarnaast verschijnt nu ook de voorheen alleen op VHS/video te verkrijgen live registratie Foundations.

Een hardcover boek, met daarin een nieuwe essay van The Island Years samensteller en onderzoeker John Hillarby plus niet eerder gepubliceerde en veel niet vaak eerder vertoonde fotos en fijne memorabilia.

Op de CDs is een geweldige collectie niet eerder verkrijgbare mixes van bekende songs van de jaren 70 albums Stormbringer, The Road To Ruin, Bless The Weather, Solid Air, Inside Out, Sunday’s Child en One World. Ook zijn en vele outatkes en een flink aantal niet eerder uitgebrachte songs te vinden van zijn jaren 80 albums Grace And Danger, Sapphire en Piece By Piece.

De originele demo’s van het 1987 album The Apprentice, waaronder het niet eerder uitgebrachte Lifeline is ook op de CDs te vinden. Een andere niet eerdere uitgebrachte song, van de Grace And Danger sessions, is een cover van of Hi-Heel Sneakers van Tommy Tucker, dat de allereerste plaat was die Martyn kocht. Een instrumentale song van diezelfde sessies en het niet eerder uitgebrachte Love In Your Life van de sessies van Sapphire vervolmaken de boxset. In totaal bevat de boxset 5 complete discs met complete nieuw materiaal of songs die niet eerder op CD verschenen.

Ook zijn er twee complete, supergoed opgenomen, nooit eerder uitgebrachte akoestische solo concerten. De eerste werd opgenomen in The Hanging Lamp, Richmond, in mei 1972. De tweede werd opgenomen in The Town Hall, Sydney, Australia in augustus 1977 toen Martyn het concert deelde met Bert Jansch. Natuurlijk is ook het album Live At Leeds uit 1975 bijgesloten. Ook Martyn’s Rock Goes To College performance op de Stirling University in maart 1981 en zijn Glastonbury performance uit juni 1986, die beiden door de BBC werden opgenomen. In het grote aanbod songs die werden opgenomen binnen BBC studio sessions, zitten ook twee nooit uitgebrachte John and Beverley Martyn tracks uit 1970, Traffic Light Lady en The Road to Ruin.

Op de bijgesloten DVD is meer dan 3 uur live materiaal te vinden. Daaronder zitten optredens van The Old Grey Whistle Test in 1973, 1978 en 1981, het Sight And Sound In Concert uit 1977 en een geweldige performance voor BBC Bristol’s A Little Night Music in 1981. Als extra is er ook een uitgebreidere versie van Foundations (alleen verschijnen op VHS) te vinden die werd opgenomen in London’s Town & Country Club in 1986.