×

Nieuws

06 februari 2018

The Gloaming komt met Live at the NCH

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Real World Records

Met maar liefst zeven uitverkochte concerten in de National Concert Hall, de belangrijkste concertzaal van Dublin, van 5 t/m 12 maart, laat heldenband The Gloaming maar weer eens zien hoe groot ze zijn. Om dit groots te vieren brengt hun platenlabel Real World rond dezelfde tijd een livealbum uit met opnamen uit dezelfde zaal over de afgelopen jaren.

Dat de band in Ierland populair is bewees de #1 notering van hun tweede album The Gloaming 2. De concerten die de band na het verschijnen van hun tweede album gaven waren in een mum van tijd uitverkocht. Toen waren het er vijf, nu zijn het er zeven. Binnen een dag verkochten ze allemaal uit. Dat wij groot fan van de band zijn maakten wij duidelijk met een #15 notering in de jaarlijst van 2014 voor hun gelijknamige debuut en een Album van het Jaar 2016 notering twee jaar daarna.

The Gloaming is dan ook een band van de buitencategorie. De composities die de uit New York afkomstige pianist Thomas Bartlett, gitarist Dennis Cahill (uit Chicago), fiddlemeester Martin Hayes, de innovatieve hardanger Caoimhin Ó Raghallaigh en de Ierse zanger Iarla Ó Lionaird maken zijn avontuurlijk, intens en vol emotie en schieten van folk naar eigentijds en verrassen immer. De twee tot nu toe verschenen albums zijn echte hartenbrekers.

De National Concert Hall is over de afgelopen jaren de ideale plek voor The Gloaming gebleken, een soort thuis. Voordat hun debuut uitkwam speelden ze er al en zelfs zonder bladmuziek of geoefende muziek verkochten ze op basis van naam en muzikale kunnen al volledig uit! In de National Concert Hall kunnen 1200 man en de akoestiek is ideaal voor de akoestische muziek die de band maakt. Bijna net zo goed als de absoluut briljante ‘houten’ studio in de Real World studio’s in Box, Surrey, waar ze hun twee albums opnamen.

Voor het samenstellen van Live at the NHC zocht Thomas Barlett, niet alleen pianist in de band maar ook de producer van hun albums, door alle opnamen die de band in de National Concert Hall over de jaren maakte en tilde daar 6 tracks uit. Opvallend genoeg is alleen The Sailor’s Bonnet van het eerste album. Albumopener The Booley House, Cucanandy, The Pilgrim’s Song, The Rolling Wave en Fáinleog (Wanderer) zijn allen afkomstig van het tweede album.

Het zijn alleen bloedmooie en lang uitgestrekte versies zoals we die zo goed van de band kennen. Niet verbazingwekkend voor wie de band ooit live aan het werk heeft gezien. Nederland blijft nog wat achter maar de band speelde onderhand al in alle grote zalen van de wereld. Van de Royal Albert Hall in Londen, de Opera House in Sydney, het New York’s Lincoln Center, de Hamburgse Elbphilharmonie, het Teatro de la Ciudad in Mexico City tot aan de Philharmonie de Paris.

Live at the NHC van The Gloaming verschijnt op 3 maart 2018 op vinyl en CD.

Tracklisting Live at the NCH:

  1. The Booley House
  2. Cucanandy
  3. The Sailor’s Bonnet
  4. The Pilgrims’ Song
  5. The Rolling Wave
  6. Fainleog