×

Nieuws

27 oktober 2015

The Fall meesterwerken nu opnieuw uit op dubbelvinyl

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Beggars Banquet

We waren bijna vergeten te vermelden dat twee hoogtepunten uit het oeuvre van The Fall opnieuw op vinyl te verkrijgen zijn. Alles op dubbelvinyl met een compleet extra album bijgesloten en volgens de nieuwe mogelijkheden op het scherpst geremastered.

In totaal zullen er vier oude Fall-albums opnieuw op deze dubbelmanier uitkomen maar eerst waren daar in de late zomer al de vinyl heruitgaven van The Wonderful And Frightening World Of The Fall en This Nation’s Saving Grace. Allebei opnieuw uitgebracht op extra dik vinyl en beiden met een extra album in de fraaie plastic hoes bijgesloten gekregen.

The Wonderful And Frightening World Of The Fall uitgebracht in 1984 was het zevende album van de band en hun eerste voor Beggars Banquet. Het was het meest toegankelijke album van de band tot op dat moment. Juist ook omdat hun heerlijke ruwe hooks gemixt werden met de melodische twists die de toen net tot de band toegetreden Brix Smith meebracht.

In de dubbelvinyl editie is naast The Wonderful And Frightening World Of The Fall ook het album The Wonderful And Frightening Escape Route To The Fall bijgesloten. Het album bevat de twee singles en de EP Call For Escape Route, die de band tevens in 1984 opnam en uitbracht en die voorheen alleen waren te horen op de extra lange cassette editie die van The Wonderful And Frightening World Of The Fall verscheen.

The Nation’s Saving Grace is het achtste album van The Fall en werd een jaar later uitgebracht. Nog weer beter als The Wonderful And Frightening World Of The Fall behoort This Nation’s Saving Grace niet alleen tot de beste die de band maakte maar tevens tot een van de beste albums van de jaren tachtig. In hun eigen unieke stijl gebouwd uit heerlijk ruwe onvoorspelbare punkrock en met de zang van Mark E Smith als markeerpunt. Een album vol ijzersterke songs en gespeeld met de energie en slagkracht van een debuut. Absoluut meesterwerk.

In de dubbelvinyleditie gaat This Nation’s Saving Grave vergezeld van het album Schtick – Yarbles Revisited. Het album bevat alle singles die rond het verschijnen van This Nation’s Saving Grace verschenen en waarop ook vijf track te horen zijn die in diezelfde periode bij John Peel waren opgenomen. Ook op het album is de track Ma Riley te vinden, die voor het eerst te horen was op de The Fall cd-boxset die uitkwam in 2011.