×

Nieuws

24 juni 2015

The Ex neemt Ethiopische band Fendika mee naar Venlo

Geschreven door: Ron Loontjens

The Ex en Fendika in Grenswerk VenloHet roemruchte The Ex werd in 1979 opgericht en liet zich destijds vooral leiden door rauwe ongecompliceerde klanken van punk bands als The Fall. Tegenwoordig heeft The Ex een repertoire opgebouwd met zeer diverse stijlen als jazz, noise, etnische muziek en improvisatie van het geheel. Vrijdag 3 juli staan ze in Poppodium Grenswerk in Venlo voor een speciaal optreden met de Ethiopiërs van Fendika.

De rollende, haast Afrikaanse manier van drummen, het ritmische en dwarse gitaargeluid en de ‘speels obstinate’ zang zorgen voor de typische ‘Ex-sound’. De lijst van (internationale) muzikanten waarmee de band samenwerkte is oneindig groot, net als het lijstje studioalbums en releases. Ook in 2014 bracht The Ex veel nieuw materiaal uit, waaronder de single How Thick You Think/That’s Not A Virus. In april 2015 komt er een nieuwe single uit van The Ex & Fendika.

Fendika bestaat uit vijf Azmari muzikanten uit Addis Ababa die hun sporen hebben verdiend als traditionele volkszangers, en tegelijkertijd nieuwe creatieve elementen en geluiden aan een oeroude muziektraditie toevoegen. De groep bestaat uit twee dansers, een zangeres en twee muzikanten die Kebero drum, en Masenko (eensnarige gebogen viool) spelen. De directe opzwepende ritmes en melodieën sluiten perfect aan op de muziek van The Ex waardoor een heftige mix ontstaat die hoofd en heupen in beweging brengt.