×

Nieuws

02 september 2014

The Dutch weer bij elkaar

Geschreven door: WiM Redactie

The DutchThe Dutch, de band die in de jaren tachtig succes had in het Nederlandse popcircuit met nummers als This Is Welfare, Another Sunny Day en America, is weer bij elkaar. De band speelt op 17 september in Paradiso en om dat te vieren brengt Sony Music vanaf 1 september alle plaatopnamen van The Dutch uit via de digitale media. Voor deze gelegenheid is al het materiaal geremastered door Wout de Kruif.
 

De aan new wave verwante muziek van The Dutch had succes in de eerste helft van de jaren tachtig. Herkenbaar door het veelvuldig gebruik van piano en fretloze bas, en door de songteksten van Hans Croon, waarin de tijdgeest van de tachtiger jaren weerklonk. De band speelde van 1980 tot 1986 veel in het vaderlandse popcircuit en was kind aan huis in zalen als Paradiso, de Melkweg en het Paard van Troje. Na de eerste ep, Working In Los Alamos, die in 1982 in eigen beheer uitkwam, tekende de band bij Epic/CBS (later Sony). Daar kwamen in 1983 de ep This Is Welfare en in 1985 de elpee Under The Surface uit. De single This Is Welfare reikte tot nummer 23 in de Top 40 en werd grijsgedraaid op (toen nog) Hilversum 3. Latere singles als Another Sunny Day, Video en America konden het succes van This Is Welfare niet evenaren maar werden ook veel gedraaid op de diverse popzenders. Rond 1987 viel The Dutch uit elkaar.

De leden vonden elkaar terug in de band Siobhan, met zangeres Petra Lugtenburg. Siobhan bracht in 1989 een mini-cd uit met als titel Songs From The Well, met daarvan de singles Paris Rendez-Vous en Sweet Rose. Daarna sloegen de leden van The Dutch eigen wegen in, richting onder meer Mathilde Santing, Powerplay en The Seven Slowhands.

In de loop van zijn bestaan heeft The Dutch een schare trouwe fans opgebouwd die zich steeds harder afvroeg wat er van de band geworden was. Een daarvan is Wout de Kruif. Wout is een begenadigd studiotechnicus met een zwak voor de Nederlandse new wave, en The Dutch in het bijzonder. Hij vroeg en kreeg toegang tot alle mastertapes, live-opnamen, demo’s en ander geluidsmateriaal dat van The Dutch bewaard is gebleven. Zijn doel was om alle opnamen opnieuw te masteren met behulp van de nieuwste geluidstechnologie. Avonden en nachten besteedde Wout aan deze omvangrijke klus, en het resultaat is ernaar! Vanaf 1 september verschijnen alle verbeterde opnamen, aangevuld met bonustracks, via de digitale media, te beginnen met de single This Is Welfare.

Dit alles was voor de leden van The Dutch aanleiding om elkaar weer op te zoeken en te onderzoeken of het vuur van weleer nog brandde. En dat doet het. Het optreden is Paradiso wordt voorafgegaan door enkele try-out optredens. Een ding is al zeker: het wordt geen live show in het nostalgie-/retrosegment. Daarvoor zijn de teksten van The Dutch anno 2014 te relevant.

Lees hier meer over The Dutch.