×

Nieuws

08 mei 2021

The Dutch brengt pop en kunst weer samen met eerbetoon aan Alida Pott

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Run The Story

The Dutch - Alida Pott

Sinds de terugkeer in 2014 verblijdde The Dutch ons al met onder meer het album Four en de ep’s Enter Sanctuary en Werkman. Laatstgenoemde is een voorbeeld van kruisbestuiving tussen popmuziek en kunst, sindsdien een terugkerend thema in de muziek van The Dutch.

Werkman was opgedragen aan het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg, waar drukker, schilder en artiest Hendrik Werkman deel van uitmaakte. Drie jaar later keert The Dutch terug naar De Ploeg. De nieuwe single is een ode aan Alida Pott, ooit prominent lid van het collectief. Pott was getrouwd met George Martens, een collega-schilder bij De Ploeg. Na de geboorte van hun twee kinderen stopte ze met haar artistieke carrière. Ze liet een oeuvre na dat bestond uit olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en collages.

Op Alida Pott, dat opent in het Nederlands en overgaat in het Engels, stelt zanger Hans Croon aan Alida (Ali voor vrienden) de vraag waarom zij zo vroeg met haar artistieke carrière is gestopt om zich aan haar gezin te wijden. Hiernaast is de song een eerbetoon aan Pott en haar werk, dat nog steeds intrigeert en inspireert. Ali is here to stay.

The Dutch klinkt op Alida Pott door de inzet van dobro, banjo, koper en slidegitaar fris en weer net even anders. De driekwartsmaat en de stem van Fay Lovsky dragen bij aan het eigen karakter van deze kalme maar wederom bevlogen song.

Het Groninger Museum heeft deze week een tentoonstelling over het werk van Alida Pott geopend. De videoclip die The Dutch in samenwerking met animator Iris Frankhuizen voor de single maakte is onderdeel van die tentoonstelling. Een nieuw voorbeeld van een mooie kruisbestuiving tussen popmuziek en kunst. En in dit geval een fijne (her)kennismaking met het werk van Alida Pott. De single Alida Pott is een voorbode van het nieuwe album Solid Ground dat in oktober wordt verwacht.